標題: 有關浸大明哥事件。 [打印本頁]

作者: SunnyMakty95    時間: 2013-3-29 14:07     標題: 有關浸大明哥事件。

這件事令小弟的思緒有點混亂,
所以想在這裡讓大家討論下,
希望大家作有意義討論。

相信有不少人都知道這件事是甚麼的了,
大概就是浸大學生要找sponsor,
找了一間明哥經營的小店作sponsor,
然後被人炮轟「讀屎片」甚麼的,
而他們亦不甘視弱地回應,
大家對整件事有甚麼看法啦?

本人實在想收集多點意見,
雖然我刻意放在口鼻區,
但也請大家的討論有建設性點,
不要毫無理據對罵就是。

以下開放討論。
作者: ababb    時間: 2013-3-29 14:44

[個人看法]
圖文<
感覺他像一直在找藉口給自己(/們)脫身
說 明哥不懂自己的財政能力去故亂贊肋他們
既然他也明白明哥連自己生計維持不能
哪幹嘛還要找他贊助w?

[個人看法/]

作者: 型熙    時間: 2013-3-29 15:10

很偏激的說,
我認為佢地好貪,
無錢咪唔好搞"就職禮"LOR,
再唔係咪唔好搞禁大LOR~
又想豪, 又唔想比錢,
咩道理.

好啦, 佢地真係夠膽死,
走去搵人SPONSOR, 仲要係良心飯店.
其實佢地應該要預左比人插, 因為的確做法有誤.
宜家真係比人插(雖然可能有D渲染), 佢地又去鬧返人,
真係感覺好死要面,唔知錯LOR

假設佢地真係唔知原來自己錯,
都唔係錦態度啊?
仲要借D倚話人令人誤解引起分化,
順便拖埋我地落水=="
真係救命

錯咪認LOR,
比人公審完咪算LOR.
D人UP兩聲,
件事過左就收架啦~
加陣錦搞, 真係害人不利己.

不過呢件事, 我搵出幾個道理
1. 錯真係要認, 死撐只會令事更糟糕.
2. 切勿好大喜功
3.行事前真係要三思, 唔係就可能釀成無妄之災, 比人公審
以上吐槽(SOR, 有D激動)同埋各人意見加領會
作者: 0083    時間: 2013-3-29 16:05

佢地有錯 唔知情唔知路咁叫人地贊助佢地 態度方面係欠佳 有幾分自以為是 佢地係有錯 不過道歉就了事啦

都夠糗啦佢地 當吸取教訓囉
作者: akji47    時間: 2013-3-30 10:25     標題: 睇來你沒睇到我這個status啊(不上水都不行了)

「一個硬幣有兩面」--除了是我在小組討論常用,事實在現實生活亦然。

明明大家心知道一個爭議的社會議題是不可能於一時三刻便完滿解決,同時大家都知道那是沒有一個完全正確無誤的答案。然而,我能看到的卻是一次又一次,一個又一個的激烈批評。其實,一個事件亦不只有一個人負上全部責任,而我們並非作為當事人的,討論是可以,但可以先考慮一下自己的言辭嗎?

相信沒人會喜歡被冷言相待,亦沒人喜歡被人指指點點。因此,在希望有人能於批評一件事前,先考慮一下自己的言辭以及切身處地於當事人的心態作考慮吧。

記住作為NSS的我們讀過通識所學的是「多角度」的批判性思考。單純的批評性思考只會使你導向指罵而沒理據。

作者: satzuna    時間: 2013-3-30 13:59

看見這事有這麼大的回響只能說一句
香港人真的吃飽飯沒事做,又不是哲學家(以下略

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0