標題: [分享經驗] 大家的選修科 [打印本頁]

作者: ababb    時間: 2013-3-26 22:52     標題: 大家的選修科

自己的理科(中文)算高分,但興趣不大......<br />
選不選好........<br />
給些建議吧......

作者: 0123    時間: 2013-3-26 23:01

我的選修科係選有興趣的
最起碼係自己喜歡讀嘛

我認為如果選有興趣不大的科
到時唔喜歡讀,咪又會變差...
作者: syhomanaaa    時間: 2013-3-26 23:03

你今年中三 ???
作者: ababb    時間: 2013-3-26 23:07     標題: 回復 #3 syhomanaaa 的帖子

難道呢?
作者: wingzero6a22    時間: 2013-3-26 23:11

我在之前都發過類似的POST~
================================
我的學校因為限制太大而我唯有跟朋友讀同一科(英文物理+組合科學[化學+生物]),雖然我最初對兩科興趣不大,後來不知為何開始讀的愈來愈好
================================
我認為你應先考慮自己有否能力讀你有興趣的科目,若沒有把握讀的好(最低限度合格),就別選它了,免得愈讀愈差令自己後悔
當然希望可以讀自己心儀的科目但應先考慮自己的能力
最後,決定櫂在你手上,由你選擇自己的未來吧!!!!!!
作者: ababb    時間: 2013-3-26 23:14

QUOTE:
原帖由  0123 於 2013-3-26 23:01 發表
我的選修科係選有興趣的
最起碼係自己喜歡讀嘛

我認為如果選有興趣不大的科
到時唔喜歡讀,咪又會變差...

同意
所以自己選了一科自己喜歡的
然而還有一個位
實在沒有甚麼特別上修
(媽的M1,M2只能做附加選修 即(2+1)科
作者: ababb    時間: 2013-3-26 23:17     標題: 回復 #5 wingzero6a22 的帖子

因為自己聽說理科最好修英文,因為大學校也是..?
但自己英文......
作者: wingzero6a22    時間: 2013-3-26 23:19     標題: 補上傳送門

傳送門
作者: fing頭小吉    時間: 2013-3-26 23:42

IT,水泡科
作者: issac999    時間: 2013-3-27 00:00

我就唸住揀chemistry & Geography(都幾熱門...
興趣有,分數無,頂硬上
雖然自已反而文科ok,
不過中英已是必修

作者: Justice    時間: 2013-3-27 16:03

興趣:物理、地理、旅遊、化學,
我學校可以比同學揀讀3科或2科,
升F.3升F.4時我考慮日後有冇時間睇動漫,
最後揀左最大興趣物理同地理,
雖然兩科成績唔錯,
但地理就中大伏,
仲而為地理係讀世界各地好有趣嘅野,
點知好死版,係第二科LS,
乜都要講到去人文個邊,
真係fake哂。
作者: UniCorn    時間: 2013-3-27 17:47

QUOTE:
原帖由 Justice 於 2013-3-27 04:03 PM 發表
興趣:物理、地理、旅遊、化學,
我學校可以比同學揀讀3科或2科,
升F.3升F.4時我考慮日後有冇時間睇動漫,
最後揀左最大興趣物理同地理,
雖然兩科成績唔錯,
但地理就中大伏,
仲而為地理係讀世界各地好 ...

CE讀Geog路過...
plate tectonics 等自然現象嗰part滿分
agriculture 等同人有關嗰part炒哂
作者: Justice    時間: 2013-3-27 19:46

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2013-3-27 17:47 發表

CE讀Geog路過...
plate tectonics 等自然現象嗰part滿分
agriculture 等同人有關嗰part炒哂

理科人啊!
我個級讀地理得我一個有讀理科,
中四一開頭教河流與河岸,
結果全級第一,
之後教其他就開始衰落。
作者: 0083    時間: 2013-3-27 20:27

睇興趣先啦 唔中意果科你都唔會想讀落去啦 會悶架大佬
作者: aidan10896    時間: 2013-3-28 03:31

4+2 地理 經濟

平日上課不用專心,只要努力了解狼與OOO 跟魔OO者當中的理論就已經能去考試了(誤
作者: 0083    時間: 2013-3-28 12:03

順帶一提 我econ+chin his
作者: 0123    時間: 2013-3-28 13:25

看來同盟很多人讀地理(?

QUOTE:
原帖由 Justice 於 2013-3-27 07:46 PM 發表

理科人啊!
我個級讀地理得我一個有讀理科,
中四一開頭教河流與河岸,
結果全級第一,
之後教其他就開始衰落。

我讀個間D地理人個個有讀理科
只有一個地理人係讀埋econ...

話說我係讀 Bio + Chem
作者: gundam00shit    時間: 2013-3-28 13:41     標題: 回復 #1 ababb 的帖子

其實選科會影響的不只高中那三年,亦會影響未來升學…

興趣和成績兩者是相輔相成的,即係功利D唻講,你成績未到一定程度即代表你不能全面掌握此科,咁你讀唻都冇用,當興趣班lol…

但係你冇興趣的話,只可說此科成績是你升學的踏腳石,考完就冇用…

(以上好似有自相矛盾+1,其實我本來剩係想講我讀phy chem bio,成績一直全級頭十,但f4 bio係大伏)
作者: 0083    時間: 2013-3-28 13:58     標題: 回復 #18 gundam00shit 的帖子

咁其實依家個科成績好又唔代表簡左之後會好既

如果對個科無興趣 上到去d野又深左cope唔到 到時就真係中伏啦
作者: gundam00shit    時間: 2013-3-28 14:20     標題: 回復 #19 0083 的帖子

但係而家成績差實唔得

功利D選科計法:

成績佔2分,興趣1分

最高分的3科就陪你一世

追求有趣的學問計法就倒轉
作者: 0083    時間: 2013-3-28 14:33     標題: 回復 #20 gundam00shit 的帖子

咁又無話有興趣得黎唔高分就實係成績差既
作者: gundam00shit    時間: 2013-3-28 14:39     標題: 回復 #21 0083 的帖子

持續嘅話就要思考下問題所在
作者: 0083    時間: 2013-3-28 14:51     標題: 回復 #22 gundam00shit 的帖子

咁可能人地科科80幾分 但係無興趣個科就90幾呢
作者: gundam00shit    時間: 2013-3-28 15:40     標題: 回復 #23 0083 的帖子

咁咪揀90分lol
作者: 0083    時間: 2013-3-28 17:56     標題: 回復 #24 gundam00shit 的帖子

選擇一:90分個科

因為變深左令成績下降 加上無興趣 無動力再努力 陷入痛苦深淵 係中六DSE拎唔到大學入學資格 連ive都唔收佢 最後無辦法之下去職訓院學洗頭 識左個mk妹 讀完之後係一個無名舖仔洗頭 點知原來條女係出面有第二個 樓主一怒之下打左條女一身 仲淋人落妝水 最後俾人報警 30歲先出返黎 去左地盤度做 經過努力樓主係45歲終於唔駛同老豆老母住 搬左出黎住公屋 勉強維持到一日三餐食杯麵

選擇二:80分個科

變深左令成績下降 但係因為有興趣既關係 不斷努力進修 仲因為同同學溫習識左好多好朋友 最後識到個女仔 拍埋拖 兩個人立志要一齊入大學 最後升上左同一間大學 因為讀同一科所以感情穩固 但係個女仔半工讀 係出面識左個男仔 之後俾樓主發現 導致分手 樓主係大三個時識左個大一既學妹 到學妹畢業既時候 樓主已經搵到第一桶金 向學妹求婚 最後進入美滿既婚姻生活
作者: gundam00shit    時間: 2013-3-28 18:24     標題: 回復 #25 0083 的帖子

好 u win i lose
作者: 0083    時間: 2013-3-28 18:44     標題: 回復 #26 gundam00shit 的帖子

講左幾多次0083係無敵
作者: ababb    時間: 2013-3-28 20:23     標題: 回復 #25 0083 的帖子

0分
我那不是男女校(幹
作者: 0083    時間: 2013-3-28 20:29

QUOTE:
原帖由 0083 於 2013-3-28 17:56 發表

選擇一:90分個科

因為變深左令成績下降 加上無興趣 無動力再努力 陷入痛苦深淵 係中六DSE拎唔到大學入學資格 連ive都唔收佢 最後無辦法之下去職訓院學洗頭 識左個mk妹 讀完之後係一個無名舖仔洗頭 點知原來條女係出面有第二個 樓主一怒之下打左條女一身 仲淋人落妝水 最後俾人報警 30歲先出返黎 去左地盤度做 經過努力樓主係45歲終於唔駛同老豆老母住 搬左出黎住公屋 勉強維持到一日三餐食杯麵

選擇二:80分個科

變深左令成績下降 但係因為有興趣既關係 不斷努力進修 仲因為同同學溫習識左好多好朋友 最後識到個女仔 拍埋拖 兩個人立志要一齊入大學 最後升上左同一間大學 因為讀同一科所以感情穩固 但係個女仔半工讀 係出面識左個男仔 之後俾樓主發現 導致分手 樓主係大三個時識左個大一既學妹 到學妹畢業既時候 樓主已經搵到第一桶金 向學妹求婚 最後進入美滿既婚姻生活

咁我建議你簡選擇一

作者: syhomanaaa    時間: 2013-3-28 20:48

回復 #28 ababb  的帖子

同志,你好......(下省一千字開場白......)

而我就為選課應該係興趣60%,成績40%
你現在可能有幾科冇興趣但又好高分,但當一上F4開始,如果你選左科冇興趣既科,你會開始冇心機,慢慢地成績衰落,同理可得,雖然有興趣個科都未必高分,但成績起碼都會好過D冇興趣既科.
有M1同M2既話讀下都冇所謂,有D職業需求,如果讀完一年成績都不OK先取消(多數學校都可取消M1 and M2)
基本上最好全部選修課都係理或都係文(地理又是文,又是理),這樣會方便你溫習~~~

本人正在:會計、物理和中史三選二中 ......

大家一起努力!  加油吧!!!
作者: 0083    時間: 2013-3-28 21:54     標題: 回復 #30 syhomanaaa 的帖子

男校辛酸史

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0