標題: [高談闊論] dse揮手區~ [打印本頁]

作者: sck01    時間: 2012-3-28 13:52     標題: dse揮手區~

第一日:中文閱讀同寫作
閱讀....應該死了
寫作,根本就係從3個壞蘋果中選擇1個無咁差的...篇作文真係寫到燥,愈寫愈​難寫,到中間真係為寫而寫...如果我係改卷個老師,0左佢算(認真)
作者: chinlap    時間: 2012-3-28 13:59

QUOTE:
原帖由 sck01 於 2012-3-28 13:52 發表
第一日:中文閱讀同寫作
閱讀....應該死了
寫作,根本就係從3個壞蘋果中選擇1個無咁差的...篇作文真係寫到燥,愈寫愈​難寫,到中間真係為寫而寫...如果我係改卷個老師,0左佢算(認真)

改卷的:如你所願!
作者: 仁一個    時間: 2012-3-28 17:32

閱讀卷難度好像跟CE差不多
詳一下寫作題目
作者: akji47    時間: 2012-3-28 17:34

(F.5的揮手
岩岩睇到份卷了.

嘛,閱讀見到已經唔想做-_-
作文嘛,,,,第一題中國文化- -?  第二題刺蝟哲理- -?  得第3條叫做可以答下-_-

Btw,如猜想中的一樣,第一年的DSE真係會好難-_-  唉- -有咩計,要過GCE-_-
作者: Freedom_X10a    時間: 2012-3-28 19:48

どや?
本人花了半小時睡覺。
※P.S. 作了第二題,其實唔難。

作者: sck01    時間: 2012-3-28 20:07

我寫第3題...
第1題:我5係好明咩叫體會中國文化...
第2題:我諗得複雜左...+上5記得老師有講過中庸之道le樣野...
第3題:追求夢想同體驗生活1起寫了(寫我的夢想就係體驗不同國家文化,從生活融之當中)
         但係我覺得自己寫得又散又亂...
加上我都係改5到自己的壞習慣,用左4個字的時間去諗寫邊題,同各題點寫...
又寫得小,平時都寫900-1100,今次得700多d...

另外想問,收音機係5係一定要用跟機個耳機仔?我想轉用我平時打機個個,因為無咁多沙沙聲同係同一音量下大聲d(miss話收音機較得愈大聲,會愈多雜音)
作者: UniCorn    時間: 2012-3-28 21:16

第三題好像 ALUE 出過(忘了是UE 還是校內Exam

第二題真係唔難,好多野吹又無第三題寫D野咁表面

第一題...中化給我去死
作者: UniCorn    時間: 2012-3-28 21:18

QUOTE:
原帖由 sck01 於 2012-3-28 08:07 PM 發表
收音機係5係一定要用跟機個耳機

無規定
作者: kimwong3252000    時間: 2012-3-28 21:32

QUOTE:
原帖由 sck01 於 2012-3-28 20:07 發表
我寫第3題...
第1題:我5係好明咩叫體會中國文化...
第2題:我諗得複雜左...+上5記得老師有講過中庸之道le樣野...
第3題:追求夢想同體驗生活1起寫了(寫我的夢想就係體驗不同國家文化,從生活融之當中)
        ...

不用擔心, 以下情況才會被扣分:
1. 無帶收音機
2. 無帶耳筒/電池
3. 遲到30分鐘
4. 收音機體積過大,或用其他電子儀器去考
5. 在特別室內使用自備的耳筒式收音機去收聽考試廣播
作者: UniCorn    時間: 2012-3-28 23:04

其實考生手冊有寫...
作者: sck01    時間: 2012-3-29 13:47

無留意@@
另外,今朝早溫左1陣格式,點知題目俾埋格式......另外,綜合教曉某部份香港女生咩叫專重場合,真係抵讚!!當然,還有人人期望可達到,我的快樂比天高......(真係當場笑左)

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0