標題: 古鐵巨人 [打印本頁]

作者: 夢魘    時間: 2012-3-15 20:31     標題: 古鐵巨人

隻古鐵巨人係朋友上幾個禮拜去日本送俾我既手信
仲未動手砌@.@ 不過好想砌好部野佢

小弟己經由中學後無再砌模型架喇~~
想問下 想個切口位靚啲係咪要用砂紙@@? 同埋畫線筆用邊隻最好@@?
唔該晒各位

圖片附件: 20120315_202153.jpg (2012-3-15 20:31, 122.74 K) / 該附件被下載次數 3

作者: 某招    時間: 2012-3-15 20:40

首先,剪件ge時候,唔好貼件剪,留返d位
之後用刀cut左個水口佢,如果cut得唔齊就磨下佢
磨ge時候用600/800 is ok
畫線筆你如果素組,針筆都夠
作者: 夢魘    時間: 2012-3-15 20:48

QUOTE:
原帖由 某招 於 2012-3-15 20:40 發表
首先,剪件ge時候,唔好貼件剪,留返d位
之後用刀cut左個水口佢,如果cut得唔齊就磨下佢
磨ge時候用600/800 is ok
畫線筆你如果素組,針筆都夠

多謝板主專業意見 , 不過都想問問,

針筆係咪去模型鋪頭講要支針筆就ok?

(因為家裡有養小貓 , 上色比較麻煩所以不考慮了T.T)
作者: 某招    時間: 2012-3-15 21:07

QUOTE:
原帖由 夢魘 於 2012-3-15 20:48 發表

多謝板主專業意見 , 不過都想問問,

針筆係咪去模型鋪頭講要支針筆就ok?

(因為家裡有養小貓 , 上色比較麻煩所以不考慮了T.T)

呢三枝中間個枝係專用
令外兩枝如個用係素組is ok(鉛芯筆不太建議

以上純個人意見,並不代表任何專業意見(?
作者: 夢魘    時間: 2012-3-15 21:07

QUOTE:
原帖由 某招 於 2012-3-15 21:07 發表

呢三枝中間個枝係專用
令外兩枝如個用係素組is ok(鉛芯筆不太建議

以上純個人意見,並不代表任何專業意見(?

哦...@o@

受教了 謝謝^^

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0