標題: [高談闊論] to香港人 :「地產霸權」四字可解釋一切 [打印本頁]

作者: P167lyf    時間: 2011-8-11 23:18     標題: to香港人 :「地產霸權」四字可解釋一切

如題,現今香港,「地產霸權」可解釋一切事情,無關痛癢的也可以拉在一起。例子:  

香港人1號:為何d樓咁貴 ?       香港人2號 : 地產霸權...

仔/女:點解我地間屋咁細?       父/母 :地產霸權。

法官 : 點解你打人 ?               犯人:地產霸權呀!打死d經紀呀!!!!  

打工仔:老闆你點解炒我呀?     老闆 : 地產霸權呀,無錢呀,執野走啦。

老師 : 點解5交功課?             學生 : 因為...地產霸權....以致我無地方做功課。   

a : 點解與我分手呀?             b:因為地產霸權...我無辦法令你幸福架啦....你走啦。

消委會:點解你賣假野呀?       老闆 : 因為....地產霸權....5賣假野無飯開...

細佬 : 你點解要咁做?           大佬 : 無計...地產霸權....5咁做連間卡啦ok都保5住。

總結:「地產霸權」問題嚴重。
作者: FV核戰機    時間: 2011-8-11 23:20

你作嫁???
作者: 就是小米    時間: 2011-8-11 23:27

其實你知道「霸權」這兩個字的真正意義嗎?
作者: 某招    時間: 2011-8-11 23:31

QUOTE:
原帖由 P167lyf 於 2011-8-11 23:18 發表
如題,現今香港,「地產霸權」可解釋一切事情,無關痛癢的也可以拉在一起。例子:  

香港人1號:為何d樓咁貴 ?       香港人2號 : 地產霸權...

仔/女:點解我地間屋咁細?       父/母 :地產霸權。

法官 ...

1.請以書面詳細解釋「地產霸權」意思(10分)
作者: 尊路.拉斯    時間: 2011-8-12 11:55

點解M記冇牛河賣?
作者: 星海    時間: 2011-8-12 22:37

QUOTE:
原帖由 尊路.拉斯 於 2011-8-12 11:55 發表
點解M記冇牛河賣?

因為牛先生小姐們都變了漢堡扒。
作者: homika﹏小貓    時間: 2011-8-13 03:16

(上水)
沒甚麼, 看完我冷笑了

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0