標題: 發生咩事... [打印本頁]

作者: haro    時間: 2007-4-18 20:22     標題: 發生咩事...

我覺得而家個論壇已經唔多似論壇囉..
好似係一個俾大家鬧交既平台...
真係好灰囉...
就係因為一個"離題"既問題...
搞到o係度嘈...
講過la...對事不對人...
但係我覺得而家好似講每一樣野都係有個對象...唔係對住件事...
上得黎就梗係想relax o下..大家吹o下水咁ga la...
但係而家一想到黎...睇到某d post就好唔鋸...
有時想講野..但係又唔想加入罵戰...

我開呢個post唔係想向你地挑戰/想鬧人...
我只係想講自己既意見...
唔o岩聽可以唔理...
睇完就算...
that's all..
作者: 血之淚    時間: 2007-4-18 20:25

大吐苦水呢,我相信會有一定影響力
作者: 十六夜.二三    時間: 2007-4-18 20:28

QUOTE:
原帖由 haro 於 2007-4-18 20:22 發表
真係好灰囉...
搞到o係度嘈...
但係我覺得而家好似講每一樣野都係有 ...

看來你未知道發生啥事..
離題沒人說是對的
老虎的帖也只是在討論..(應該是議論..)
反而我覺得這帖應貼在意見區..
作者: wat.the.fun?    時間: 2007-4-18 20:32

和平行頭吧...
作者: 小軒    時間: 2007-4-18 20:34

QUOTE:
原帖由 wat.the.fun? 於 2007-4-18 20:32 發表
和平行頭吧...

灌水先行
作者: satzuna    時間: 2007-4-18 20:36

QUOTE:
真係好灰囉...
搞到o係度嘈...

這也是我預算的範圍內,所以才說需要制定版規...
作者: m11    時間: 2007-4-18 20:37

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2007-4-18 20:34 發表

灌水先行

很有問題的一句話

"灌水"不是在任何地方也可以的...

===========================

tiger還是快點設些基本版規吧...
作者: hei    時間: 2007-4-18 20:38

QUOTE:
真係好灰囉...
搞到o係度嘈...

+1.
作者: 小軒    時間: 2007-4-18 20:39

QUOTE:
原帖由 m11 於 2007-4-18 20:37 發表

很有問題的一句話

"灌水"不是在任何地方也可以的...

===========================

tiger還是快點設些基本版規吧...

就是趁小虎未搞版歸之前要多灌水...
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 20:39

事實上冇人叫迫你加入戰區
難道而家個個post都係講同一件事嗎??
水樓個個都係吹水 有問題??
唔好唔記得 你曾經都有份一類似的post
你唔鋸可以出聲 谷住谷住就會爆嫁喇,,, 等陣滿天內臟就不好了
作者: haro    時間: 2007-4-18 20:40

QUOTE:
原帖由 wat.the.fun? 於 2007-4-18 20:32 發表
和平行頭吧...

我都覺得要和平解決問題...
不過我覺得有人係針對某人黎講...
(我冇講邊個..請唔好對號入坐...)
作者: hei    時間: 2007-4-18 20:41

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 20:39 發表
你唔鋸可以出聲 谷住谷住就會爆嫁喇,,, 等陣滿天內臟就不好了

QUOTE:
我開呢個post唔係想向你地挑戰/想鬧人...
我只係想講自己既意見...
唔o岩聽可以唔理...
睇完就算...

that's all..

令外..你還是覺得那些貼沒問題...?
作者: 十六夜.二三    時間: 2007-4-18 20:42

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2007-4-18 20:39 發表

就是趁小虎未搞版歸之前要多灌水...

有你這樣的人..

論壇早晚像GCF,HKG一樣連主題名和使用語法也要限..
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 20:44

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-18 20:41 發表

令外..你還是覺得那些貼沒問題...?

有問題嫁... 咪又係講果獲野囉
哎呀..又多手喇 睇完就算
大家回覆來幹嗎.....
作者: haro    時間: 2007-4-18 20:45

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 20:39 發表

我講過我只係講我自己既感受
係吹水...唔係灌水...唔係離題..
我承認我有post都係咁...
邊個唔滿意個post..睇佢唔順眼既可以叫tiger關o左佢...
但係唔該要有合理既理由先好關...
如果我一唔鋸就出聲既話...後果會係點...大家心知肚明...
所以我講過...
我只係發表[[自己]]既意見
作者: 小軒    時間: 2007-4-18 20:45

QUOTE:
原帖由 十六夜.二三 於 2007-4-18 20:42 發表

有你這樣的人..

論壇早晚像GCF,HKG一樣連主題名和使用語法也要限..

我實際上是要向小虎施壓而已...

幹!壞了我的好事...
作者: hei    時間: 2007-4-18 20:46

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 20:44 發表

有問題嫁... 咪又係講果獲野囉
哎呀..又多手喇 睇完就算
大家回覆來幹嗎.....

不,我意思是水貼...
因為我同意她的說法囧
作者: 十六夜.二三    時間: 2007-4-18 20:49

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2007-4-18 20:45 發表

幹!壞了我的好事...

見好就收..
再係咁遲早攬炒..
作者: 小軒    時間: 2007-4-18 20:50

QUOTE:
原帖由 十六夜.二三 於 2007-4-18 20:49 發表

見好就收..
再係咁遲早攬炒..

咩叫攬炒??
作者: 十六夜.二三    時間: 2007-4-18 20:52

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2007-4-18 20:50 發表

咩叫攬炒??

抱住一齊死XD
作者: 小軒    時間: 2007-4-18 20:53

QUOTE:
原帖由 十六夜.二三 於 2007-4-18 20:52 發表

抱住一齊死XD

隨便吧,
重頭來過又一是一樣的...
作者: 星馬    時間: 2007-4-18 20:53

也許不到同盟一段時間
..............................
人的不同際遇
令各人的意見大大不同
引至這........
作者: 小軒    時間: 2007-4-18 20:54

QUOTE:
原帖由 星馬 於 2007-4-18 20:53 發表
也許不到同盟一段時間
..............................
人的不同際遇
令各人的意見大大不同
引至這........

裹有一些人用歪理當作真理看,,,汗
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 20:59

QUOTE:
原帖由 haro 於 2007-4-18 20:45 發表

我講過我只係講我自己既感受
係吹水...唔係灌水...唔係離題..
我承認我有post都係咁...
邊個唔滿意個post..睇佢唔順眼既可以叫tiger關o左佢...
但係唔該要有合理既理由先好關...
如果我一唔鋸就出聲既話 ...

呵欠~~ 這都是我對於你的貼之感受呢...
吹水 當然一直下去的 就像小軒的新POST這樣一樣
我去坐時光機到F.3 由男友要一起 跟著小軒再說為何不再找另一個

這算是離題嗎??? 你們一直說的離題 令大家很疑惑呢!!
就像腦幹圖一樣 第一件事 可以有不同看法 這看法再分開了
可能分開到第二層大家選擇所講既已經跟主題毫無關係 但都是由主題開始的 對嗎??
作者: haro    時間: 2007-4-18 21:29

但係有時d post係離題離到同個題目同本身既內容已經完全冇關係
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 21:32

QUOTE:
原帖由 haro 於 2007-4-18 21:29 發表
但係有時d post係離題離到同個題目同本身既內容已經完全冇關係

唔..... 咁你去睇一下小軒既post吧
我地由時光機 講到...不知什麼了
不是由主題出來的 亂說一通的會被痛打的
作者: haro    時間: 2007-4-18 21:43

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 21:32 發表

唔..... 咁你去睇一下小軒既post吧
我地由時光機 講到...不知什麼了
不是由主題出來的 亂說一通的會被痛打的

如果你地認為冇問題既話..
你地可以繼續...我冇可能改變到你地...
作者: m11    時間: 2007-4-18 21:44

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2007-4-18 20:53 發表

隨便吧,
重頭來過又一是一樣的...

這是什麼心態!?

你認為任何事情也可以重新來一次嗎?
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 21:50

QUOTE:
原帖由 haro 於 2007-4-18 21:43 發表

如果你地認為冇問題既話..
你地可以繼續...我冇可能改變到你地...

冇新人加入話題... 咁我地又想傾咁你又覺得如何?
作者: hei    時間: 2007-4-18 21:54

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 21:50 發表

言下之意沒新人加入就可胡來?
他們其他人倒還在談時空咧,你倒可以加入的說...
還有,再想談的話用網上聊天工具也行吧?
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 22:01

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-18 21:54 發表

言下之意沒新人加入就可胡來?
他們其他人倒還在談時空咧,你倒可以加入的說...
還有,再想談的話用網上聊天工具也行吧?

這樣 跟某的 這裡跟msn一樣的說法相同吧.....
星講過 跟不上的 再見 我跟得到既就可以繼續的
如果是有問題的 說出解決方法吧 沒有就暫時維持這情況吧
你們責怪下來我也這樣說的

某軒跟我都說過 現時情況 跟舊同盟初形相同
作者: haro    時間: 2007-4-18 22:17     標題: 回復 #31 homika﹏小貓 的帖子

>星講過 跟不上的 再見 我跟得到既就可以繼續的
>如果是有問題的 說出解決方法吧 沒有就暫時維持這情況吧

即係你覺得人地跟唔上..只要你跟得上就冇問題???咁就唔算離題???
維持而家呢個情況...呢個論壇只會變o左一個小圈子既論壇...
作者: hei    時間: 2007-4-18 22:22

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 22:01 發表

某軒跟我都說過 現時情況 跟舊同盟初形相同

我的答覆是該如何而不是這兒似啥,請留意一下喔
星的話又如何?Tiger才是壇主,他那個post你有看吧?
要說的早就說了,只是老虎沒反應吧.
那個某軒少跟我說笑吧,你來的時候已經是中期加上你那時只是一灌水白目,當然覺得那時和現在差不多

作者: 星馬    時間: 2007-4-18 22:22

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2007-4-18 20:54 發表

裹有一些人用歪理當作真理看,,,汗

世界上有什麼是真理
我想沒有
作者: Kelvin    時間: 2007-4-18 22:24

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 22:01 發表

某軒跟我都說過 現時情 ...

我, HARO和HEI都算是舊同盟元老. 舊同盟誰會比較清楚?
作者: hei    時間: 2007-4-18 22:24

QUOTE:
原帖由 星馬 於 2007-4-18 22:22 發表

世界上有什麼是真理
我想沒有

正確來說是各有不同的看法吧,倒不能說他錯
作者: satzuna    時間: 2007-4-18 22:27

QUOTE:
原帖由 星馬 於 2007-4-18 22:22 發表

世界上有什麼是真理
我想沒有

這...又是哲學問題...no cm

QUOTE:
原帖由 Kelvin 於 2007-4-18 22:24 發表

我, HARO和HEI都算是舊同盟元老. 舊同盟誰會比較清楚?

那麼現在大概有人明白為啥我說光是"串區"的進度已經太快了吧...
作者: hei    時間: 2007-4-18 22:28

QUOTE:
原帖由 satzuna 於 2007-4-18 22:27 發表

這...又是哲學問題...no cm

那麼現在大概有人明白為啥我說光是"串區"的進度已經太快了吧...

但這個「快」搞定了就可令未來安定點....吧?
作者: m11    時間: 2007-4-18 22:29

QUOTE:
原帖由 satzuna 於 2007-4-18 22:27 發表

可能是我的問題...

我覺得串區好像另一個吹水區....

其實不是應該有"串"的需求才開串區...嗎?
作者: satzuna    時間: 2007-4-18 22:29

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-18 22:28 發表

但這個「快」搞定了就可令未來安定點....吧?

內部快了的話整個系統也會被打亂...在要安定來臨以前我想基本的東西需要先做好吧~.~
作者: hei    時間: 2007-4-18 22:32

QUOTE:
原帖由 satzuna 於 2007-4-18 22:29 發表

內部快了的話整個系統也會被打亂...在要安定來臨以前我想基本的東西需要先做好吧~.~

嗯,最後還是看老虎的做化好了?

作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 22:45

QUOTE:
原帖由 Kelvin 於 2007-4-18 22:24 發表

我都係照著別人講既 講返出黎
作者: hei    時間: 2007-4-18 22:49

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 22:45 發表

我都係照著別人講既 講返出黎

那他只是說出你的錯處+一句反問句而已...這回覆沒啥問題吧?
所以我之前的post才說那個某軒當然這樣說.
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 22:51

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-18 22:22 發表

我的答覆是該如何而不是這兒似啥,請留意一下喔
星的話又如何?Tiger才是壇主,他那個post你有看吧?
要說的早就說了,只是老虎沒反應吧.
那個某軒少跟我說笑吧,你來的時候已經是中期加上你那時只是一灌水白目, ...

這樣的... 大家不須多說吧
老虎沒什麼反應 你還在說什麼
什麼元老又如何呢...
灌水白目嗎 那所有人也是的.... 就是這樣吧
當時我剛到達 情況就是這樣子 不能說我白自的!!
我像你們懂得說一大論道理  討論區只是我玩樂的地方
串區的 咩係串又冇人講得出 串區只係一個俾大家玩罵戰既地方
作者: s35op32    時間: 2007-4-18 22:53

QUOTE:
原帖由 haro 於 18/4/07 20:22 發表
真係好灰囉...
搞到o係度嘈...

•••??
哪個帖?
怎麼我不知道囧?
(迷:是你少來吧囧)
作者: 血之淚    時間: 2007-4-18 22:59

大概Tiger見到就會處理掉
作者: hei    時間: 2007-4-18 23:05

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 22:51 發表

這樣的... 大家不須多說吧
老虎沒什麼反應 你還在說什麼
什麼元老又如何呢...
灌水白目嗎 那所有人也是的.... 就是這樣吧
當時我剛到達 情況就是這樣子 不能說我白自的!!
我像你們懂得說一大論道理  討論區只是我玩樂的地方
串區的 咩係串又冇人講得出 串區只係一個俾大家玩罵戰既地方

那你認為老虎那post是叫水者改善還是叫「插唔到嘴」的離開?
當時你不在隨你喜歡又何說.
我沒說你白目咧拜託.我說的是
"那個某軒少跟我說笑吧,來的時候已經是中期加上你那時只是一灌水白目,當然覺得那時和現在差不多
↑煩請留意一下
玩樂之地亦要守當時的規矩...而現在有規矩嗎?

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-4-17 21:04 發表

先再睇睇情況有冇改善
我希望既係會員自己改善

如果你覺得現在就是已經改善,我無話可說.
不過看來你我對改善這兩字意思差得很遠
作者: s35op32    時間: 2007-4-18 23:07

QUOTE:
原帖由 血之淚 於 18/4/07 22:59 發表
大概Tiger見到就會處理掉

未,這裡有兩個人已經在發生罵戰
作者: hei    時間: 2007-4-18 23:11

QUOTE:
原帖由 s35op32 於 2007-4-18 23:07 發表

未,這裡有兩個人已經在發生罵戰

罵戰跟討論是兩回事.罵戰該起來用詞該比較差吧..
現在是嗎?還是你覺得我倆說話口氣很差呢?
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 23:12

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-18 23:05 發表

那你認為老虎那post是叫水者改善還是叫「插唔到嘴」的離開?
當時你不在隨你喜歡又何說.
我沒說你白目咧拜託.我說的是
"那個某軒少跟我說笑吧,你來的時候已經是中期加上你那時只是一灌水白目,當然覺得 ...

又或者可以說 現在沒版規可言
什麼可以給我守???我已勸大家唔好離題呢
作者: Kelvin    時間: 2007-4-18 23:18

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 23:12 發表

例子?
作者: haro    時間: 2007-4-18 23:21

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 23:12 發表

冇版規就唔駛守..咁係咪即係如果冇法律..個個都可以去殺人放火???
你而家勸大家唔好離題...
但係你之前所講既野..表現出你既立場係覺得離題既人冇錯..
自己插唔到咀..跟唔到既人先係有錯...
咁其實你既立場係咩???
而家係咪有d自相矛盾???
作者: hei    時間: 2007-4-18 23:22

QUOTE:

喲.http://forum.gundamhk.in/viewthr ... page%3D1&page=6
請問你現在做的跟kelvin的有可分別?還不是自己叫人不要做,之後自己又做了.
勸人不要離題的對不起,我還真的看不到,可明確一點嗎?

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 21:50 發表

這兒.你是說離題不是問題吧?那為啥剛剛又說勸大家唔好離題呢?
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 23:31

QUOTE:
原帖由 Kelvin 於 2007-4-18 23:18 發表

例子?

我說過 不太想跟你說話

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-18 23:22 發表

喲.http://forum.gundamhk.in/viewthr ... page%3D1&page=6
請問你現在做的跟kelvin的有可分別?還不是自己叫人不要做,之後自己又做了.
勸人不要離題的對不起,我還真的看不到 ...

你看不到 就算吧.... 等不再跟你們談論這個問題
反正有人認為 同盟元老才有資格討論這問題...
給你這樣的煩擾 抱歉呢...
作者: haro    時間: 2007-4-18 23:35

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 23:31 發表

我說過 不太想跟你說話

你看不到 就算吧.... 等不再跟你們談論這個問題
反正有人認為 同盟元老才有資格討論這問題...
給你這樣的煩擾 抱歉呢...

冇人話只有同盟元老先有資格討論
討論一定要有自己既立場
講野要有point
重複人地既說話係冇意思
作者: Kelvin    時間: 2007-4-18 23:38

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 23:31 發表

我說過 不太想跟你說話

逃避?
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-18 23:40

QUOTE:
原帖由 haro 於 2007-4-18 23:35 發表

冇人話只有同盟元老先有資格討論
討論一定要有自己既立場
講野要有point
重複人地既說話係冇意思

我表達能力太差吧 說一整天也說不中POINT..
總之一天未有版規 大家一天都是這樣 開幾多POST
怎樣吵 都是一樣 你們繼續高層的小圈討論
沒關係的也繼續...老實說串區 我也挑不起罵戰 串不起勁 變了吹水
作者: Kelvin    時間: 2007-4-18 23:43

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 23:40 發表

沒關係的也繼續...老實說串區 我也挑不起罵戰 串不起勁 變了吹水

立場跟表達能力有什麼相關?
作者: satzuna    時間: 2007-4-18 23:44

我說夠了喔==
作者: haro    時間: 2007-4-18 23:46

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-18 23:40 發表

你唔中point..係因為你冇固定既立場而且冇有力既原因...
呢個唔係高層的小圈討論...而係大家就住自己既睇法黎發表意見..
呢個亦唔係罵戰...只係討論..
討論就係要用合理既原因去說服人地...
作者: 笨寒xReita    時間: 2007-4-19 00:37

唉也~老虎出左街一陣大家又黎料~
一人少句喇~同盟係個大家庭麻~~

=]和平行頭呀~咁樣大家玩得開心就好
作者: Tiger    時間: 2007-4-19 10:16

我又需要提番從前既一句....
「唔罰你係仁慈,罰你就係道理」
個論壇係我既,我鍾意點對你就點對你
冇版規又點?
唔該自己守下口德
一樣係罵戰?各位睇下第一個明顯有反對意思既帖係邊個
我唔點名

我懶得同D無謂既人
持"一條道理"行天下既人,拗

我覺得你無理既話
我就係權力,我就係tales
否則
我只係一個會員,我只係一個旁觀者=]

最後一提點一下
本主題再有人既帖出現挑釁意思既字眼既話...
後果自行預計

作者: Tiger    時間: 2007-4-19 10:18

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2007-4-18 20:45 發表

幹!壞了我的好事...

比我感覺純粹係....囧

另外版規方面我唔想自己訂= =冇心機+時間
我想既係修訂+編輯=](有冇人幫我訂個樣版A_A?)
作者: satzuna    時間: 2007-4-19 12:07

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-4-19 10:18 發表

去找個秘書...(倒)
作者: 十六夜.二三    時間: 2007-4-19 17:39

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-4-19 10:18 發表

你想要那種類型..?
作者: Kelvin    時間: 2007-4-19 17:50

QUOTE:

小弟係令一個論壇訂既版規.好就唔太好架喇..算係個樣版..\口/

QUOTE:
吹水區版規

一.通知指引
敬請所有會員詳閱所有條例 如有疑問及錯誤可以利用短消息知會我.

二. 版規
1. 吹水區內容許宣傳自己其網頁,但不能宣傳其他論壇.
2. 回復不能有呃貼(a,b)的成份.

a 回覆字數過少,論壇表情符號及文字表情不計算在內
b 重復以相同或類似的文字回復貼子

3. 標題不能只由符號組成.
4. 吹水區內嚴禁罵戰,不得人身攻擊, 挑釁或侮辱其他會員.
5. 各會員每天限開兩貼及不准推舊貼. (特殊情況例外)
6. 禁止「自我介紹」「新手介紹」「大家好」「新來報到」等類型貼子..
7. 禁止「MSN」「ICQ」「XANGA」「BLOG」等分享貼子.
8. 不准宣傳任何商品, 評論或分享某些經驗關於此商品等例外.
9. 有機會引起罵戰的貼子將會刪除或鎖貼而不會受到通知.
10. 可閱性較低及過時的貼子將會鎖上或刪除,而斷發出此類型的貼子有機會被扣分.
11. 可閱性非常低的貼子將扣分,例: a. 我好悶 打俾我 b. 你地宜家做緊咩?
12. 禁止開貼談論所有遊戲及網上遊戲.
13. 禁止所有粗口,但可用其他代替,例:同音字?@YZ
14. 禁止連續回貼, 請善用編輯功能.

三.加分制度
1. 分享或轉貼文章等並且附上個人之感想.
2. 提供最新資訊.
3. 個人意見精彩.

四.高亮/置頂制度
1. 會員可自行通知版主申請置頂/高亮 (請寫上置頂原因)
2. 可閱性高的資訊版主亦有機會置頂/高亮

五.扣分準則

跟情況而定,沒有特定限制.

版主有最後之決定權..特別情況可以不跟足以上版規行事

作者: 銀時    時間: 2007-4-19 17:56

QUOTE:
原帖由 Kelvin 於 2007-4-19 17:50 發表

一.通知指引
敬請所有會員詳閱所有條例 如有疑問及錯誤可以利用短消息知會我.

二. 版規
1. 吹水區內容許宣傳自己其網頁,但不能宣傳其他論壇.

3. 標題必須令人清楚知道其內容,不得有誤導的成份
4. 吹水區內嚴禁罵戰,不得人身攻擊, 挑釁或侮辱其他會員.
5. 各會員每天限開兩貼及不准推舊貼. (特殊情況例外)
6. 禁止「自我介紹」「新手介紹」「大家好」「新來報到」等類型貼子..
7. 禁止「MSN」「ICQ」「XANGA」「BLOG」等分享貼子.
8. 不准宣傳任何商品, 評論或分享某些經驗關於此商品等例外.
9. 有機會引起罵戰的貼子將會刪除或鎖貼而不會受到通知.
10. 可閱性較低及過時的貼子將會鎖上或刪除,而斷發出此類型的貼子有機會被扣分.
11. 可閱性非常低的貼子將扣分,例: a. 我好悶 打俾我 b. 你地宜家做緊咩?

三.加分制度
2. 提供最新資訊.
3. 個人意見精彩.

四.高亮/置頂制度

五.扣分準則

咁啫係問下手機都唔得-.-?
整體都OK既
不過我唔想吹水多多限制
作者: 十六夜.二三    時間: 2007-4-19 17:59

QUOTE:
原帖由 銀時 於 2007-4-19 17:56 發表

整體都OK既
不過我唔想吹水多多限制

現在要的是譠規吧- -?
作者: hei    時間: 2007-4-19 18:00

QUOTE:

整體都OK既
不過我唔想吹水多多限制

睇清楚d先啦= =例外.
作者: Kelvin    時間: 2007-4-19 18:02

QUOTE:

整體都OK既
不過我唔想吹水多多限制

點解唔得- -睇清楚喎..係唔俾宣傳渣啵..評論等都得- -
作者: 銀時    時間: 2007-4-19 18:10     標題: 回復 #70 Kelvin 的帖子

哦,明白
驚打出黎都話
作者: s35op32    時間: 2007-4-19 18:40

QUOTE:
原帖由 hei 於 18/4/07 23:11 發表

罵戰跟討論是兩回事.罵戰該起來用詞該比較差吧..
現在是嗎?還是你覺得我倆說話口氣很差呢?

正是如此,這樣和罵人有甚麼分別囧?
作者: hei    時間: 2007-4-19 19:58

QUOTE:
原帖由 s35op32 於 2007-4-19 18:40 發表

正是如此,這樣和罵人有甚麼分別囧?

最少我未覺有「罵」的感覺~''~
可以了吧= =?
作者: s35op32    時間: 2007-4-19 19:59

QUOTE:
原帖由 hei 於 19/4/07 19:58 發表

最少我未覺有「罵」的感覺~''~
可以了吧= =?

算了= =
人人感覺不同囧
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-19 20:20

QUOTE:
原帖由 Kelvin 於 2007-4-19 17:50 發表

吹水區版規

一.通知指引
敬請所有會員詳閱所有條例 如有疑問及錯誤可以利用短消息知會我.---> "我" 那是誰?

二. 版規
1. 吹水區內容許宣傳自己其網頁,但不能宣傳其他論壇. --> 我將xanga 當作自家網頁 那就不行啦..2. 回復不能有呃貼(a,b)的成份.

4. 吹水區內嚴禁罵戰,不得人身攻擊, 挑釁或侮辱其他會員. --> 串區的怨氣會帶到去吹水區 那有足夠的人手去管理嗎?
5. 各會員每天限開兩貼及不准推舊貼. (特殊情況例外) --->這是整個論壇還是吹水區  兩貼未免太少了 五貼吧
6. 禁止「自我介紹」「新手介紹」「大家好」「新來報到」等類型貼子..-->為被免這些東東 倒不如開一個 新手報到的貼子
9. 有機會引起罵戰的貼子將會刪除或鎖貼而不會受到通知. -->定義是如何的 香港討論區曾出現這樣子被我罵這裡的版主像屎一樣 罵戰開始時立刻鎖貼吧

三.加分制度
2. 提供最新資訊.
3. 個人意見精彩.

四.高亮/置頂制度

五.扣分準則

在加分制度上 加多一項 舉報貼子吧... 省下不少版主去每post爬文的時間
作者: satzuna    時間: 2007-4-19 20:29

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-19 20:20 發表

在?

也需要肯做事的版主...舊同盟都不怎見到有人處理舉報帖...
再說,版主也沒有絕對權力,有些東西還是...
作者: hei    時間: 2007-4-19 20:32

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-19 20:20 發表
吹水區版規

一.通知指引
敬請所有會員詳閱所有條例 如有疑問及錯誤可以利用短消息知會我.---> "我" 那是誰?
老虎/未來的版主
二. 版規
1. 吹水區內容許宣傳自己其網頁,但不能宣傳其他論壇. --> 我將xanga 當作自家網頁 那就不行啦..
是的話直接放個人資料那兒就行了吧?該沒啥人無聊到宣傳自己的xanga吧..?

4. 吹水區內嚴禁罵戰,不得人身攻擊, 挑釁或侮辱其他會員. --> 串區的怨氣會帶到去吹水區 那有足夠的人手去管理嗎?
這個你該問老虎何時才找版主吧~''~?令外出了串區就該放低串區的怨氣吧?大不了像上次那回一開始不要罵等人搞好好了
5. 各會員每天限開兩貼及不准推舊貼. (特殊情況例外) --->這是整個論壇還是吹水區  兩貼未免太少了 五貼吧
他寫明了吹水區版規.只是吹水區的話二貼該可以吧?
6. 禁止「自我介紹」「新手介紹」「大家好」「新來報到」等類型貼子..-->為被免這些東東 倒不如開一個 新手報到的貼子
同意.
9. 有機會引起罵戰的貼子將會刪除或鎖貼而不會受到通知. -->定義是如何的 香港討論區曾出現這樣子被我罵這裡的版主像屎一樣 罵戰開始時立刻鎖貼吧
版主定斷.

三.加分制度
2. 提供最新資訊.
3. 個人意見精彩.

四.高亮/置頂制度

五.扣分準則

令外那個直接像以前一樣再開一個舉報區好了
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-19 20:34

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-19 20:32 發表

但好似星咁講..... 以前舉報區冇人理嫁啵..

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-4-19 10:16 發表
我又需要提番從前既一句....
「唔罰你係仁慈,罰你就係道理」
個論壇係我既,我鍾意點對你就點對你
冇版規又點?
唔該自己守下口德
一樣係罵戰?各位睇下第一個明顯有反對意思既帖係邊個
我唔點名

我懶得同D無謂既人
持"一條道理"行天下既人,拗

我覺得你無理既話
我就係權力,我就係tales
否則
我只係一個會員,我只係一個旁觀者=]

向上睇返老虎咁講... 我覺得大家唔需要再點樣講落去
因為我覺得 係冇咩用 (就憑我見果兩句既理解)

作者: satzuna    時間: 2007-4-19 20:35

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-19 20:32 發表

...還是存在一堆問題...算了no cm
作者: hei    時間: 2007-4-19 20:48

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-4-19 20:34 發表

但好似星咁講..... 以前舉報區冇人理嫁啵..

向上睇返老虎咁講... 我覺得大家唔需要再點樣講落去
因為我覺得 係冇咩用 (就憑我見果兩句既理解)

所以我才覺得還是需要版主..雖然現在呃post問題不大..但日後難說..所以加上也許還是需要的...
嗯.所以那個「話題」已經停止,現在的問題是kelvin的版龜有沒地方改進使論壇好起來...
說起來舊同盟的沒出現此問題就是因為早就有兩位好超版吧..?
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-4-19 20:51

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-19 20:48 發表

所以我才覺得還是需要版主..雖然現在呃post問題不大..但日後難說..所以戊\還是需要的...
嗯.所以那個「話題」已經停止,現在的問題是kelvin的版龜有沒地方改進使論壇好起來...
說起來舊同盟的沒出現此問題就 ...

又或者可以話 而家佢地只不過繼續末代同盟....
作者: satzuna    時間: 2007-4-19 20:52

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-19 20:48 發表

所以我才覺得還是需要版主..雖然現在呃post問題不大..但日後難說..所以戊\還是需要的...
說起來舊同盟的沒出現此問題就 ...

幾個問題...
沒版規
沒版主
人流少

當人流多了後又岊現別的問題...現階段還是版規最優先,版主..暫時有了也是沒用
作者: hei    時間: 2007-4-19 20:56

QUOTE:
原帖由 satzuna 於 2007-4-19 20:52 發表

幾個問題...
沒版規
沒版主
人流少

當人流多了後又岊現別的問題...現階段還是版規最優先,版主..暫時有了也是沒用

嗯...所以我才說以前沒此問題是因為有兩位超版早就訂版規...唉...好想念狐跟roadmana還在的日子囧...
令外規字如何打...?
作者: satzuna    時間: 2007-4-19 21:04

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-19 20:56 發表

嗯...所以我才說以前沒此問題是因為有兩位超版早就訂版規...唉...好想念狐跟roadmana還在的日子囧...
令外規字如何打...?

唔...在老虎有空以前很大機會都會維持現狀...
規啊...手人月山山
作者: haro    時間: 2007-4-19 21:16

QUOTE:
原帖由 satzuna 於 2007-4-19 21:04 發表

唔...在老虎有空以前很大機會都會維持現狀...
規啊...手人月山山

我覺得tiger仲好似忙過我地...(真係唔知佢有咩忙..)=.="
不過有版規當然係好...
但係我覺得始終都要大家自律..
如果唔係..有版規都冇用...
作者: 血之淚    時間: 2007-4-19 21:18

QUOTE:
原帖由 haro 於 19/4/2007 09:16 PM 發表

我覺得tiger仲好似忙過我地...(真係唔知佢有咩忙..)=.="
不過有版規當然係好...
但係我覺得始終都要大家自律..
如果唔係..有版規都冇用...

大概是溫書、板板或者種戰吧...= =
作者: Tiger    時間: 2007-4-20 00:15

係出街...新野
新野係咩免問-VV-
------------------------------------------------------------------
由版友提供既版規就無需評論啦
我係用既話我自然會改,改完左評都未遲
不過我想講果篇壇規思路好基本,總之冇乜水準..
作者: Kelvin    時間: 2007-4-20 17:24

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-4-20 00:15 發表
係出街...新野
新野係咩免問-VV-
------------------------------------------------------------------
由版友提供既版規就無需評論啦
我係用既話我自然會改,改完左評都未遲
不過我想講果篇壇規思路好基本 ...

咁人地思路係好簡單麻 (縮係一角..)
再俾多篇. 呢篇- -以前抄人地改既.

QUOTE:
歡迎發表各話題的討論主題,但內容為「18禁」的相關話題一律禁止

為保持一個和平的討論空間,如討論串偏向「筆戰」(POST WAR)方向,版主保留刪除該主題之權利

如該類主題出現3篇以上要求刪文的回覆後,版主將視情況而進行刪文動作

嚴禁於標題及文章中出現粗言穢語及不雅字句

如需轉載其他網站之文章或連結,請先得到原有者同意,並請於標題註明[轉貼]

嚴禁發表無意義之文章(灌水文),並對該主題作出刪文處分

避免發表與已有討論串中話題意思相近的主題

如發表類似「你好」、「報到」之主題時請列出個人感想,視為無意義文章(灌水文),對該主題作出刪文處分

嚴禁純推文,請回覆時發表與主題相關之文章

鑑於網路謠言問題嚴重,發表與情報相關之討論串時,請標明情報來源以方便大家分辨其真確性

嚴禁出貼及發表有關色情、暴力、病毒及其他令人情緒不安的圖片和連結

嚴禁回覆最後發表日期為兩星期前之主題(置頂或高亮主題除外),如有發現將關閉或刪除該主題

嚴禁發表帶有人身攻擊意識的主題及回覆

每人一天最多只能開5篇新主題(附屬分版不在此限)

作者: hei    時間: 2007-4-20 17:26

QUOTE:
原帖由 Kelvin 於 2007-4-20 17:24 發表

咁人地思路係好簡單麻 (縮係一角..)
再俾多篇. 呢篇- -以前抄人地改既.

...同之前的沒太大分別~..~
你想想以前狐大的版規吧~''~
作者: Kelvin    時間: 2007-4-20 17:26

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-20 17:26 發表

...同之前的沒太大分別~..~
你想想以前狐大的版規吧~''~

嗚嗚. 以前我記得好長好長好長=.=
作者: hei    時間: 2007-4-20 17:27

QUOTE:
原帖由 Kelvin 於 2007-4-20 17:26 發表

嗚嗚. 以前我記得好長好長好長=.=

知道就好= =你這個還不是基本的東西...
作者: Kelvin    時間: 2007-4-20 17:30

QUOTE:
原帖由 hei 於 2007-4-20 17:27 發表

知道就好= =你這個還不是基本的東西...

= =咁人地諗野係咁簡單極麻...~"~

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0