標題: 自由高達 [打印本頁]

作者: Caplock康∼    時間: 2010-2-28 14:44     標題: 自由高達

自由高達
本機是ZAFT軍在得到地球聯合軍的鋼彈資料資料後開發的鋼彈中的一架,其性能在攻擊鋼彈的4倍之上。機體兩肩各設一門M100型等離子收束加農炮,腰部還裝有兩門MMI-M15型電磁加農炮,加上MA-M20型光束步槍,使本機具有相當強勁的火力。由於搭載了反中子干擾裝置,使本機可以使用核引擎,這就基本上避免了相轉移裝甲在戰鬥中因能量不足而失效的問題。機體背部的翼共有5對。另外,本機可搭載流星系統,可作為具有強大火力的MA使用。本機是ZAFT軍在得到地球聯合軍的鋼彈資料資料後開發的鋼彈中的一架,其性能在攻擊鋼彈的4倍之上。機體兩肩各設一門M100型等離子收束加農炮,腰部還裝有兩門MMI-M15型電磁加農炮,加上MA-M20型光束步槍,使本機具有相當強勁的火力。由於搭載了反中子干擾裝置,使本機可以使用核引擎,這就基本上避免了相轉移裝甲在戰鬥中因能量不足而失效的問題。機體背部的翼共有5對。另外,本機可搭載流星系統,可作為具有強大火力的MA使用。
copied from遊戲戰記的自由高達介紹
武裝1 蜥蜴座光束軍刀二刀流
武裝2 飛狼座光束步槍
武裝3 旗魚磁軌炮
技能1 相轉移裝甲
技能2 反中子干擾器
身為s機便要有s機的自覺
我看過太多唔識用s機的人使用s機時亂衝亂撞
一下子就花過那少到不行的大慨1.7命
你死唔緊要
你仲令到隊友面對3對4或者2對3,打少一個人既局面
因此,我開s機係本著一個理念
補住自己條命
只要你s機活多一秒,
分分鐘連輸都變贏
對於自由高達,好多時都比人睇低一線
因為佢普通既武裝
面對其他s機
又冇導彈
又冇超視距炮(3武唔多算係超視距...)
技能相轉移裝甲
面對光槍橫行既sd高達世界
老實說呢個技能實用性低到不行
但係佢依然係我既愛機之一
我老實說我多數用自描同少許手描既
可能會有點廢
請多見諒
廢話唔多講啦,去片
[youtube]ItCX4VhRCIA[/youtube]
不過以上都唔係重點
重點係火狐收人-_-"xd
ps:我第一次post片
作者: aidan10896    時間: 2010-2-28 14:51

QUOTE:
原帖由 Caplock康∼ 於 2010-2-28 14:44 發表
自由高達
本機是ZAFT軍在得到地球聯合軍的鋼彈資料資料後開發的鋼彈中的一洶@門M100型等離子收束弁銃q不足而失效的問題。機體背部的翼共有5對。另外,本機可搭載流星系統,可作為具有強大火力的MA使用。本機是 ...

浪費了自由的高機動....
作者: niffie    時間: 2010-2-28 15:15

QUOTE:
原帖由 aidan10896 於 2010-2-28 14:51 發表

= =你係講緊片定係講緊佢段文章
我覺得佢唔錯喎,雖然高機動係佢優勢,但係都要用得適當先得嫁嘛- -
作者: Caplock康∼    時間: 2010-2-28 15:21

QUOTE:
原帖由 niffie 於 2010-2-28 15:15 發表

= =你係講緊片定係講緊佢段文章
我覺得佢唔錯喎,雖然高機動係佢優勢,但係都要用得適當先得嫁嘛- -

古-_-"
我叫你比d意見我唔係插佢-.-"
不如比d意見我仲好-0-"
作者: Caplock康∼    時間: 2010-2-28 15:24

QUOTE:
原帖由 aidan10896 於 2010-2-28 14:51 發表

敢問我點先叫唔浪費自由的高機動呢?
以我所知,機動性係指機體的反應
例如當你按上下左右制後機體幾秒後才行動
又話者收刀速度及按射擊後射出攻擊的速度
你是指我動作太生硬?還是什麼?
作者: E.C.    時間: 2010-2-28 18:43     標題: 兩個感想

第一個感想:淆很大 淆不用錢
第二個感想:命中低 低得恐怖
作者: aidan10896    時間: 2010-2-28 22:21

QUOTE:
原帖由 E.C. 於 2010-2-28 18:43 發表
第一個感想:淆很大 淆不用錢
第二個感想:命中低 低得恐怖

命中低的認同,淆是自由打法,
機動力可能我說錯,是推進力,
自由有推進 盡量都會一路飛射不會站著射,會盡量拉好距離.
你的自由不如零距離用1武 斬4刀再放3武 這樣玩吧....自由不是好像你站著用的....
(以上是指樓主)
作者: niffie    時間: 2010-2-28 22:49

QUOTE:
原帖由 aidan10896 於 2010-2-28 22:21 發表

命中低的認同,淆是自由打法,
機動力可能我說錯,是推進力,
自由有推進 盡量都會一路飛射不會站著射,會盡量拉好距離.
你的自由不如零距離用1武 斬4刀再放3武 這樣玩吧....自由不是好像你站著用的....
(以上 ...

- -都估到你係講格鬥...,不過都岩o既,部野格多hit,速快...,不過3武多數手描,光槍就有飄槍 orz
作者: Zerco    時間: 2010-3-6 16:38

樓主你太龜啦
自由又唔係遠射機
仲有而個場唔壓好難贏
雖然你係S機姐
冇話一定唔可以沖既
咁如果人地3隻沖曬得你一隻守
佢地死曬你仲有2命咪一樣都係輸
仲有唔好企死一個位
多D走位
善用你隻FREEDOM既機動力
多D跳射 就係咁
作者: v906551123    時間: 2010-3-26 11:34

o.....................
作者: kenbb    時間: 2010-3-30 17:53

你用得好勁-.- :1276
作者: tim0019X    時間: 2010-4-2 13:17

我都玩過自由, 但技術問題, 死得快= =''

個個說自由是廢物,但用起來, 的確好用

機動+2,3武射擊   的確幾爽

但是好集火, 無技術都是吾得
作者: 小小羊仔    時間: 2010-4-3 09:30

一開始就哂左4粒子彈 自由不多彈請記住
========================
好多小學雞同眼晴是白色的(白x)都說人放大是sp9 那種話不必在意

作者: 星BYE星    時間: 2010-4-8 12:34

邊度有人人話自由廢
作者: wilson29    時間: 2010-7-28 18:01

命中低 低得可憐
(是你的技術)
作者: joker00    時間: 2010-7-28 20:43

講起freedam

我有一個神手影片!

http://www.youtube.com/watch?v=KYQmMV-Tmsc

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0