標題: Mobafancy 的缺點再問 [打印本頁]

作者: Tiger    時間: 2009-4-27 19:26     標題: Mobafancy 的缺點再問

這裡主要是邀請對MF有任何不滿而不喜歡玩但有玩過的來留下意見
如果你不懂如何表達而有命中以下任何一題,就留下題號及對應的原因吧

QUOTE:
1.只玩過當中一個版本,但覺得不好玩所以以後更新都沒有興趣下載
2.玩過超過一個版本,但都是下載回來那段時間有玩過,之後都封塵
3.有開過玩,但因為GAME OVER至憤怒就關閉遊戲,從此差不多都沒再開
4.玩過超過一個版本,但使用過機體不超過5
5.玩過超過一個版本,但使用次數多於1的不超過3
6.有開過玩,但未GAME OVER也未完結就在頭幾關關閉了,從此差不多都沒再開
7.從任務模式全破後都沒什樣玩過
8.間不中想起會玩半小時或更少

當然你能夠準確表達你為何會不喜歡玩或沒動力玩的原因就不需要以上的題目
不過請留意你所指的缺點,你玩得更多的遊戲當中有沒有一隻那個缺點比MF更差
如果有那缺點便不成立了

作者: bbq07    時間: 2009-4-27 20:05

老實說
這遊戲很不錯的了
但不知道不大興趣玩下去(總覺過到關就可把遊戲封塵
建議令任務加入故事元素
死了也有第二條線,不同過關時間,GRADE等也可導致第二條線,
什至可自由選擇不同路線(迷:這不是RPG嗎 我:沒錯,RPG就是王道)
使玩家能更有興趣地玩下去
任務也可更多玩法(如掩護等)
作者: 尊路.拉斯    時間: 2009-4-27 20:11

現在的任務列表有夠難看……
作者: Tiger    時間: 2009-4-27 22:34

QUOTE:
原帖由 bbq07 於 2009-4-27 20:05 發表
老實說
這遊戲很不錯的了
但不知道不大興趣玩下去(總覺過到關就可把遊戲封塵
建議令任務加入故事元素
死了也有第二條線,不同過關時間,GRADE等也可導致第二條線,
什至可自由選擇不同路線(迷:這不是RPG嗎 我 ...

第一是腳本那邊其實還未完成

第二玩家只能從關名和出現的機體,場地編排猜出故事發展
加過版劇情不是不能...而有對話的需要有人,沒人去畫
又決不能純文字吧...這樣做的我認為絕對沒意思...

QUOTE:
原帖由 尊路.拉斯 於 2009-4-27 20:11 發表
現在的任務列表有夠難看……

意思是配色令雙眼辛苦而難看到還是指真的"樣衰"?
作者: cagalli    時間: 2009-4-27 23:53

老實說,
不爽就是啦,
像gundam vs z gundam一樣,
每招之間都有一點時間要停一停,
能否像gvg中的exia一樣的爽快??

飛行難控制....
老實說,我現在也沒把握能夠依自已的意思控制飛行路線...orz

隱藏要素不足....
種子戰記可以玩咁耐唔係剩因為掛gundam seed的名...
而係有足夠的耐玩度....

難度過高...
新手玩某幾關都好易卡關...
例如迴避訓練等....

不能連線對戰....
像自閉一樣似的,每天也和自已打,
能夠連線應該能改善很多問題....

格鬥機不夠爽才是令我卻步的最大原因....
仲有難道都係.....orz

雖然好似彈左好多...
但係以一隻同人遊戲黎計,
已經超越了這水平....
我只是雞蛋裡挑骨頭....orz

仲有就係,機設應該可以好少少...orz
e家型又唔到,q又未到...
唔知點咁...orz
作者: chungchungly15    時間: 2009-4-28 08:52

只有任務方面太難,卡關
另外看上去好混亂就是
在戰鬥方面,其實做得很好
但增加障礙或1vs3等會令樂趣大增
作者: 仁一個    時間: 2009-4-28 13:21

邊撚個話唔可以連線打
作者: Tiger    時間: 2009-4-28 18:40

QUOTE:
原帖由 cagalli 於 2009-4-27 23:53 發表
老實說,
不爽就是啦,
像gundam vs z gundam一樣,
每招之間都有一點時間要停一停,
能否像gvg中的exia一樣的爽快??

飛行難控制....
老實說,我現在也沒把握能夠依自已的意思控制飛行路線...orz

隱藏要素不足....
種子戰記可以玩咁耐唔係剩因為掛gundam seed的名...
....

格與格之間既停頓GVG都有,我留意唔到個分別所以改唔到

飛行難控制可唔可以詳細少少,因為我都係唔明點樣難

耐玩度已經唔係問題...

唔夠爽係指全部都唔夠爽? 詳細說明?

QUOTE:
原帖由 chungchungly15 於 2009-4-28 08:52 發表
只有任務方面太難,卡關
另外看上去好混亂就是
在戰鬥方面,其實做得很好
但增加障礙或1vs3等會令樂趣大增

考慮
作者: 尊路.拉斯    時間: 2009-4-28 18:52     標題: 回復 #4 Tiger 的帖子

兩者皆是,前者居多。
作者: 雜魚三號    時間: 2009-4-28 22:52

作戰多元化一點吧= =
===============
老老實實我想試拎材料自己砌機好耐
(我知道沒可能)
任務只要肯花時間就能直通
不過似聯扎p任一樣冇內容
機設上可以花多些少心思
個場本身唔夠大
招硬直太長就變相難避
作者: cagalli    時間: 2009-4-28 23:14

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2009-4-28 18:40 發表

格與格之間既停頓GVG都有,我留意唔到個分別所以改唔到

飛行難控制可唔可以詳細少少,因為我都係唔明點樣難

耐玩度已經唔係問題...

唔夠爽係指全部都唔夠爽? 詳細說明?

考慮

有時想向前飛,但係又向左上飛...
又會無啦啦咁向上飛lo...= =
要飛到無曬boost先跌落黎...
可能係動作太慢...
可以加快就好啦...
作者: Tiger    時間: 2009-4-28 23:38

QUOTE:
原帖由 雜魚三號 於 2009-4-28 22:52 發表
老老實實我想試拎材料自己砌機好耐
(我知道沒可能)
任務只要肯花時間就能直通
不過似聯扎p任一樣冇內容
機設上可以花多些少心思
個場本身唔夠大
招硬直太長就變相難避

咩材料?.?
機設係指全部素體or部份機設?
唔夠仔細or唔夠特色? 唔好話兩樣都係...

QUOTE:
原帖由 cagalli 於 2009-4-28 23:14 發表

有時想向前飛,但係又向左上飛...
又會無啦啦咁向上飛lo...= =
要飛到無曬boost先跌落黎...
可能係動作太慢...
可以加快就好啦...

所有飛係指"CC"?
作者: cagalli    時間: 2009-4-28 23:53

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2009-4-28 23:38 發表

咩材料?.?
機設係指全部素體or部份機設?
唔夠仔細or唔夠特色? 唔好話兩樣都係...

所有飛係指"CC"?

不太清楚,只知有時手快禁多左就會唔比我控制....orz
作者: 雜魚三號    時間: 2009-4-29 17:51     標題: 回復 #12 Tiger 的帖子

例:
完成特定條件可以得到特定parts(機戰?)
素體一開始比 自己慢慢砌
有負重量限制
------------------
每樣PARTS都有其COST及重量
例如極限系統可以有XXOO功能
消耗XXOO COST
重量XXOO
------------------
做唔到講咁多都盞哂氣~"~
========================
仔細就算係咁啦~"~
裝置、推進器詳細之類無就算
反正都冇幾個會理oTL
遊戲而言
姑勿論是否參考而來
我覺得武器真係冇乜新意~"~
任務?
一句講哂故事性欠缺
真真正正走上官網睇故事有幾多個數都數到
遊戲故事融合才是王道
新手可以依靠的東東只有西瓜
可唔可能有新功能替代3D的左右STEP?
作者: 小軒    時間: 2009-4-29 20:41

到頭來只有六人回覆
作者: 仁一個    時間: 2009-4-29 20:52     標題: 回復 #15 小軒 的帖子

同盟人流少
作者: bbq07    時間: 2009-4-29 20:54

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2009-4-29 20:41 發表
到頭來只有六人回覆

計埋你咪有7個lor

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2009-4-27 22:34 發表

第一是腳本那邊其實還未完成

第二玩家只能從關名和出現的機體,場地編排猜出故事發展
加過版劇情不是不能...而有對話的需要有人,沒人去畫
又決不能純文字吧...這樣做的我認為絕對沒意思...

意思是配 ...

腳本本未完都可以做住先,反正唔少game都係咁
作者: 小奈由季    時間: 2009-4-29 22:09     標題: 回復 #15 小軒 的帖子

在我來看

回覆, 留個意見也好像要有一堆限制似的

已經不想去留言了

意見是廢話的話就去無視它嘛

又沒規定要每個意見都認真回覆

用不著未留言已先設個門限"似的 (攤手)

嘛~這種遊戲做得耐玩的話故事只是次要吧

太執著只會被縳手縳腳

反正是自家製的遊戲, 大家對遊戲的品質已有一定程度的承受力的啦

劇本又不是要超高水準, 玩家看了也不會去深究 (攤手)

QUOTE:
原帖由 cagalli 於 2009-4-27 23:53 發表
e家型又唔到,q又未到...
唔知點咁...orz

+1

QUOTE:
原帖由 雜魚三號 於 2009-4-29 17:51 發表
任務?
一句講哂故事性欠缺
真真正正走上官網睇故事有幾多個數都數到
遊戲故事融合才是王道

終究還不是打?
又要故事吸引又要好玩?
作者: 雜魚三號    時間: 2009-4-29 22:28     標題: 回復 #18 小奈由季 的帖子

至少我未試過玩SRW全飛劇情望都唔望兩眼=[
============
咁玩MISSION同玩時下打任升級拎野拎錢強化ONLINE有咩分別囧?
機械人又怎麼?終究還不是要打?
火柴人又怎麼?終究還不是要打?
樣本人又怎麼?終究還不是要打?
oTL
連故事也要估談何吸引囧?
作者: 小奈由季    時間: 2009-4-29 23:03     標題: 回復 #19 雜魚三號 的帖子

故事轉營作RPG類另計。

SRW是誰做的?
MF是又是誰做的?
不妨對比一下人力財力技術力?
SRW故事結構是怎樣的?
望了有何感想?有甚麼深刻的?
你打SRW是談故事?談戰鬥?談設定?還是其他?
cs劇情又很多? aoc等即時戰略劇情又很多? sk劇情又很多? 太鼓劇情又很多?(略)
作者: 仁一個    時間: 2009-4-29 23:06     標題: 回復 #20 小奈由季 的帖子

用番Seed

有無人打連札係因為劇情去打\(^o^)/
作者: 十六夜.二三    時間: 2009-4-29 23:06

QUOTE:
原帖由 小奈由季 於 2009-4-29 23:03 發表
故事轉營作RPG類另計。

SRW是誰做的?
MF是又是誰做的?
不妨對比一下人力財力技術力?
SRW故事結構是怎樣的?
望了有何感想?有甚麼深刻的?
你打SRW是談故事?談戰鬥?談設定?還是其他?

cs劇情又很多? aoc等 ...

[亂入]你真的願意聽 ?[拖走]
作者: chinlap    時間: 2009-4-30 00:16

QUOTE:
原帖由 雜魚三號 於 2009-4-29 22:28 發表
至少我未試過玩SRW全飛劇情望都唔望兩眼=[
咁玩MISSION同玩時下打任升級拎野拎錢強化ONLINE有咩分別囧?
機械人又怎麼?終究還不是要打?
火柴人又怎麼?終究還不是要打?
樣本人又 ...

故事近期內完,你滿意未?(笑)自問故事唔吸引,有完沒完也沒人看。

說真的,俺沒有一集機戰是看故事的(遠目),所以玩左咁多年,魔神擔左咁多集大旗我都唔知佢既故事(笑)

那個甚麼甚麼PART嘛…你都已經是第三個以上提出了(遠目)

武器種類問題,我不想說甚麼。反正我玩RPG主角唔係拎劍就係拎刀,然後弓箭長槍匕首,西方RPG就弓箭長槍劍魔杖(笑)
看GS,雞神除了開槍就是拿劍,GSD多了龍騎,卒有長鞭。然後?(笑)

PS。我今天到現在才真正用到電腦(倒)
作者: cagalli    時間: 2009-4-30 01:37

有一個意見,
試下將整隻遊戲變1.5速度來試玩...
看看會否好多了...

不夠爽應該係太慢的關係...= =
作者: Tiger    時間: 2009-4-30 17:22

QUOTE:
原帖由 小奈由季 於 2009-4-29 22:09 發表
在我來看

回覆, 留個意見也好像要有一堆限制似的

已經不想去留言了

意見是廢話的話就去無視它嘛

又沒規定要每個意見都認真回覆

用不著未留言已先設個門限"似的 (攤手)

嘛~這種遊戲做得耐 ...

哪裡限制呢....

QUOTE:
原帖由 cagalli 於 2009-4-30 01:37 發表
有一個意見,
試下將整隻遊戲變1.5速度來試玩...
看看會否好多了...

不夠爽應該係太慢的關係...= =

會出現好多問題...

其實故事內容在mission來說,會令玩家更有"有目標而戰"的感覺
不算很重要,但又未至沒影響
作者: 雜魚三號    時間: 2009-4-30 18:16

插入畫面打一兩句字交代一下都難?
我真想知道打字要幾多個人做=[
再多咪又係彈隻mf擺個戰鬥畫面講兩句野
如你所說mf誰做的話真的需要一堆人力?
再講我有挑剔過故事應該要點精彩點精彩點結構點結構= =?
連故事提兩提果幾粒字都冇咁講咩結構講咩精彩講咩水準?
===================
依你所說
打架要麼射要麼肉博
然後?
打架不就從來都是這樣的嘛?
那為什麼武器會出現刀劍槍棍弓箭雜七雜八?
拿刀斬又斃命
拿箭射也奪命
那為什麼又要鞭又要槍又要劍?
一直拔刀拿槍射就可以的話到機械戰鬥時代只要光束劍光束槍不就好了嗎?
又要光束長槍又要流星槌又要光束斧要來幹嘛?
作者: bbq07    時間: 2009-4-30 18:17

啊!剛剛想到
場景可多元化一點
如水中,宇宙等等
不同場景引力,壓力也不同,令隻GAME有時可慢D,OR快D
培育自創機體OR自行可點提升機體能力也很好
作者: chinlap    時間: 2009-4-30 18:44

QUOTE:
原帖由 雜魚三號 於 2009-4-30 18:16 發表
依你所說
打架要麼射要麼肉博
然後?一係一個死,一樣兩個死晒
打架不就從來都是這樣的嘛?所以?
那為什麼武器會出現刀劍槍棍弓箭雜七雜八?你真要我說?
拿刀斬又斃命
拿箭射也奪命
那為什麼又要鞭又要槍又要劍?同上
一直拔刀拿槍射就可以的話到機械戰鬥時代只要光束劍光束槍不就好了嗎?如果拔劍拿槍解決不了的話,點解到而家機械人絕大部分都係拎呢兩樣(笑)
又要光束長槍又要流星槌又要光束斧要來幹嘛? 哪你說說這些有啥優點?

在我看來,十八樣武器冇乜分別,就係一D難用D,一D易用D
你說為啥拿武器,自然係因為武器殺人快D,一刀斬落去好過你打十幾下,這是拿武器的原因
至於那啥多樣式的武器,你肯定拿長槍殺人比刀劍快?

從各方面黎講,多樣式武器只係一個賣點,而唔係一個重要的元素。
你說光束長槍勁啦,又話流星鎚強啦,又唔見元祖由頭到尾都用佢?
唔講遠,就講近,00。EXIA除左劍同槍,又有咩呢?
要求多樣式唔係唔好,但係唔代表冇就係缺點。玩咁多年火焰紋章,我重來冇見過武器有咩改變。一樣既武器出左十幾年,又有邊個埋怨過- -?
而且,MF武器齌?劍有,槍有,長槍有,豆槍有,浮游炮有,飛鉗有,光束索帶有,飛彈有,回力標有,高出力槍有,粒子炮有,高出力粒子炮有,飛腳有,磁軌炮有,鐮刀有,炸彈有,噴射氣流有,光束炸彈有,長劍有,大刀有,榴彈砲有。你仲想要咩?

作者: chinlap    時間: 2009-4-30 18:45

QUOTE:
原帖由 bbq07 於 2009-4-30 18:17 發表
啊!剛剛想到
場景可多元化一點
如水中,宇宙等等
培育自創機體OR自行可點提升機體能力也很好

原來你沒有發現嗎囧
你說的除了自創機體同宇宙,全部都已經有齊- -
作者: Tiger    時間: 2009-4-30 18:57

QUOTE:
underline那欄- -.

我絕對認為那只是提示Orz
------------------------------------------------------------------------
武器呢,東西各有見解啦
我就認為武器這回事創新未必有創意
沒有創新也不是怎麼一回事

要是因為屢見不鮮而指沒新意的話,那我覺得這種沒新意不是什麼問題
作者: 小奈由季    時間: 2009-4-30 19:05     標題: 回復 #26 雜魚三號 的帖子

SRW的故事結構是由不同作品整合而成的
MF可用這種模式嗎
那你要的是「看到有故事」, 而不是「看故事吧」(攤手)
做任務之類的東東都是因著故事來做而已
==================================
橋唔怕舊
同一部機有那麼多樣東東再說吧(煙)
你要可觀性, 故事性, 還是實用性?
作者: 雜魚三號    時間: 2009-4-30 20:11     標題: 回復 #31 小奈由季 的帖子

由頭到尾我未見得我講緊故事模式
我只係話MISSION故事要估=[
我而家先知ROSY那招叫光束索帶oTL
作者: chinlap    時間: 2009-4-30 20:19

QUOTE:
原帖由 雜魚三號 於 2009-4-30 20:11 發表
由頭到尾我未見得我講緊故事模式
我只係話MISSION故事要估=[
我而家先知ROSY那招叫光束索帶oTL

那只是我亂吹(遠目)
這不是官方認可
作者: 雜魚三號    時間: 2009-4-30 20:26     標題: 回復 #33 chinlap 的帖子

我還在奇怪出光束帶紅閃後會有鉗子跑出來oTL
作者: 小奈由季    時間: 2009-4-30 20:31     標題: 回復 #32 雜魚三號 的帖子

像這樣?

or

作者: 仁一個    時間: 2009-4-30 20:36     標題: 回復 #35 小奈由季 的帖子

我buy下面果幅
作者: bbq07    時間: 2009-4-30 21:17

QUOTE:
原帖由 chinlap 於 2009-4-30 18:45 發表

原來你沒有發現嗎囧
你說的除了自創機體同宇宙,全部都已經有齊- -

我說的也只有自創機體同宇宙,難道還有嗎
作者: 雜魚三號    時間: 2009-4-30 21:36     標題: 回復 #35 小奈由季 的帖子

就咁影住D背景畫幾個人頭隔離講對白已經好夠~"~
作者: chinlap    時間: 2009-4-30 21:46

QUOTE:
原帖由 bbq07 於 2009-4-30 21:17 發表

我說的也只有自創機體同宇宙,難道還有嗎

你肯定= =?
作者: bbq07    時間: 2009-4-30 22:38     標題: 回復 #39 chinlap 的帖子

QUOTE:
原帖由 bbq07 於 2009-4-30 18:17 發表
啊!剛剛想到
場景可多元化一點
如水中,宇宙等等
培育自創機體OR自行點提升機體能力也很好

宇宙與水是同樣東東
引力也是對場景作解釋
自行加點也不見得遊戲有
--------------------------------------
對不起,打錯(紅字
作者: derek    時間: 2009-4-30 23:04

玩過超過5個版本
作者: 尊路.拉斯    時間: 2009-4-30 23:08     標題: 畫面的表達問題。

畫面上的震撼力不足,甚至說畫面上的表達也不足。

在玩時會有一瞬間出現:「好像被打中了啊」、「好像被擊墜了」之類的想法。

可以在畫面上加多一點特效,例如光束打中人會出現會有光點噴灑出來,被打中的機體會變色也有點用途。

爆炸要一下子就爆掉,不要先分開一半才爆,而且爆炸要夠大夠顯眼,最好爆炸超過一秒。
作者: chinlap    時間: 2009-5-1 00:52

QUOTE:
原帖由 bbq07 於 2009-4-30 22:38 發表

宇宙與水是同樣東東
引力也是對場景作解釋
自行奶ㄗㄠo遊戲有
--------------------------------------
對不起,打錯(紅字

所以說嘛,你肯定沒有- -?

自行加點甚麼的,不就是開金手指?
不然的話,任務中的那個不叫自行加點- -?
作者: 小奈由季    時間: 2009-5-1 11:42

QUOTE:
原帖由 雜魚三號 於 2009-4-30 21:36 發表
就咁影住D背景畫幾個人頭隔離講對白已經好夠~"~

ウホッ!いい機体
やらないか?
俺がMFだ!
フェニックス、目標を駆逐する
やられだ∼∼∼
====================
在駕駛員上其實有很多心思可花
作者: 仁一個    時間: 2009-5-1 13:39     標題: 回復 #44 小奈由季 的帖子

cut-in
作者: Edward01    時間: 2009-5-2 15:46     標題: 我都有野講

我都有d野講
你d問題唔同我個因
我係因冇唔記得討論個pw
你個討論找回pw都唔得..
你去更進一下la

by:mf迷
作者: Tiger    時間: 2009-5-4 21:56

QUOTE:
原帖由 尊路.拉斯 於 2009-4-30 23:08 發表
在玩時會有一瞬間出現:「好像被打中了啊」、「好像被擊墜了」之類的想法。

包括格鬥?

QUOTE:
原帖由 小奈由季 於 2009-5-1 11:42 發表
在駕駛員上其實有很多心思可花

沒錯,多得我都沒意欲管
作者: zplayer    時間: 2009-5-6 20:28

嘛...缺點啊,劇情片段(任務中,人頭+對白幾句說話也好,別一開場就打嘛

p.s. loading畫面的慕日天很萌很萌很萌=3=
作者: 仁一個    時間: 2009-5-6 20:31

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2009-5-4 21:56 發表

包括格鬥?

俺完全會當自己有鋼體orz
作者: Tiger    時間: 2009-5-6 23:09

QUOTE:
原帖由 仁一個 於 2009-5-6 20:31 發表

俺完全會當自己有鋼體orz

怎麼說~勇敢亂開格?
-----------------------------------------------
下一版本預定Blade會有更新
作者: 尊路.拉斯    時間: 2009-5-16 12:49     標題: 回復 #47 Tiger 的帖子

簡直以為自己刀槍不入……(但血量持續減少
作者: lipeter    時間: 2009-7-10 18:43

爆爆裂形態可用兩次那麼多的

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0