標題: [連合 VS Z.A.F.T.] 我喜歡的爆seed法 [打印本頁]

作者: 藍星之後繼者    時間: 2007-6-5 20:17     標題: 我喜歡的爆seed法

用低cost機我多數用speed,因為可以博5hits倒地;用高cost偶然會用power,因為一般情況,高cost機普格已可打down敵人
(p.s:我亦喜在敵人快打中我一刻才爆power,被hit零硬直加上以格鬥反擊,歸本的方法,但成功率不超過80%)
作者: 舞    時間: 2007-6-18 20:04

嘩好西利呀^o^

講晒大家都知既野出黎^o^
作者: m11    時間: 2007-6-18 20:10

QUOTE:
原帖由 藍星之後繼者 於 2007-6-5 20:17 發表
用低cost機我多數用speed,因為可以博5hits倒地;用高cost偶然會用power,因為一般情況,高cost機普格已可打down敵人
(p.s:我亦喜在敵人快打中我一刻才爆power,被hit零硬直加上以格鬥反擊,歸本的方法,但成 ...

何謂低cost...?

200大元那些?
作者: 夜神月    時間: 2007-6-20 09:03

點解唔用seed cancel...seed cancel仲好-o-(個人感覺)
作者: ~奔騰之野馬~    時間: 2007-6-21 14:42

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-6-20 09:03 發表
點解唔用seed cancel...seed cancel仲好-o-(個人感覺)

那不就是seed cancel嗎...............
作者: Tiger    時間: 2007-6-21 14:54

QUOTE:
原帖由 ~奔騰之野馬~ 於 2007-6-21 14:42 發表

那不就是seed cancel嗎...............

SEED CANCEL暫時只係見過係POWER出現
以DESTINY為例,橫格,擊中後即爆
然後就可以出隨意技=]

但係,只有DESTINY係如此穩定
我試過Freedom一閃CANCEL N格全套
亦都有Strike Freedom雙劍一閃CANCEL橫格全套
但只有一次
condition完全掌握唔到囧

呢個唔係大機既權利,我見過機鋪有飛西N格,前格 POWER 特格x2
作者: 夜神月    時間: 2007-6-22 13:02

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-6-21 14:54 發表

SEED CANCEL暫時只係見過係POWER出現
以DESTINY為例,橫格,擊中後即爆
然後就可以出隨意技=]

但係,只有DESTINY係如此穩定
我試過Freedom一閃CANCEL N格全套
亦都有Strike Freedom雙劍一閃CANCEL橫格全套 ...

seed cancel咩seed都得....我用曉2set n格~310(power)
speed/rush我會玩野前格seed cancel前格...ok好玩
武士刀都cancel到嫁=.="
作者: Tiger    時間: 2007-6-22 19:30

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-6-22 13:02 發表

seed cancel咩seed都得....我用曉2set n格~310(power)
speed/rush我會玩野前格seed cancel前格...ok好玩
武士刀都cancel到嫁=.="

重點係點用....
作者: 夜神月    時間: 2007-6-24 17:38

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-6-22 19:30 發表

重點係點用....

通常前格cancel 前格...but對住部橫格gundam冇理由佢出橫格個時同佢黎玩格的嗎-.-"
seed cancel有一特別功能就係避招-o-speed都避唔到有時用seed cancel黎避到(新發現)
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-7-7 19:04

小貓沒什麼指定方法的....
按心情而爆SEED 玩得興喜 還可以煲SEED湯
作者: m11    時間: 2007-7-7 19:16

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-7-7 19:04 發表

點煲囧
作者: 夜神月    時間: 2007-7-8 20:20

QUOTE:
原帖由 m11 於 2007-7-7 19:16 發表

點煲囧

佢指放係到唔用-.-""....
作者: m11    時間: 2007-7-8 21:56

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-7-8 20:20 發表

佢指放係到唔用-.-""....

喔...

有時真的找不到時機~~
作者: 命運之輪舞    時間: 2007-7-9 02:28

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-7-7 19:04 發表

55,好似我同我d fd甘,會係就死果時爆,會型d.
作者: Tiger    時間: 2007-7-9 02:38

SEED CANCEL已經知道方法.....
前格CANCEL前格有咩意思- -特別係DESTINY果D
直接爆POWER咪仲好= =
作者: 夜神月    時間: 2007-7-9 07:31

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-7-9 02:38 發表
SEED CANCEL已經知道方法.....
前格CANCEL前格有咩意思- -特別係DESTINY果D
直接爆POWER咪仲好= =

1個字....型and 可以追到人地step走個個位~玩到冇咩好玩開始研究型仔格
再post多段格俾你睇...我自己都未一定岩到位出seed cancel
justice....nb全段->seed cancel->ac->ac->8b~ok型..
作者: Tiger    時間: 2007-7-10 01:50

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-7-9 07:31 發表

1個字....型and 可以追到人地step走個個位~玩到冇咩好玩開始研究型仔格
再post多段格俾你睇...我自己都未一定岩到位出seed cancel
justice....nb全段->seed cancel->ac->ac->8b~ok型..

追人地step走? 都打中左仲捉乜- -?
授身?

>2.nb->nb->a->seed cancel->ac->ac
出左槍仲點SEED CANCEL?

定係你指既SEED CANCEL同我唔同?
作者: m11    時間: 2007-7-10 09:39

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-7-9 07:31 發表

型的格大多帶來很大的危險
作者: 夜神月    時間: 2007-7-10 09:56

QUOTE:
原帖由 m11 於 2007-7-10 09:39 發表

型的格大多帶來很大的危險

e set主係用ac頂佢上去再用前格
我試過有幾個情況會甩(自機)/飛走(敵機)
太late出seed cancel=部機飛走緊
太早出seed cancel=未take佢上去,ac中唔到,敵機落地黃lock
對cpu=有機俾佢係最高頂點受身唔中前格
so~要好岩位~我都苦練緊~
出到真係好型嫁-v-
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-7-14 00:27

QUOTE:
原帖由 m11 於 2007-7-7 19:16 發表

點煲囧

一直留住 唔爆seed
我朋友話我 留seed 煲湯所以講講下就變煲seed湯
作者: homika﹏小貓    時間: 2007-7-14 00:31

QUOTE:
原帖由 命運之輪舞 於 2007-7-9 02:28 發表

我多數係唔知滿左seed 又冇諗住爆
不過發現果陣 已經打到人地半死
作者: 夜神月    時間: 2007-7-14 20:33

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-7-14 00:31 發表

我多數係唔知滿左seed 又冇諗住爆
不過發現果陣 已經打到人地半死

滿左seed有聲嫁wo
打得好投入@@?

QUOTE:
原帖由 命運之輪舞 於 2007-7-9 02:28 發表

死種爆得起真係好型...but出ge時間仲係不明...
其實就死爆有好處的(講真)

作者: homika﹏小貓    時間: 2007-7-15 22:45

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-7-14 20:33 發表

滿左seed有聲嫁wo
打得好投入@@?

我係咁嫁喇...打左咁耐都係咁
不過我太有實力 唔爆都得 (會被打嗎??)
作者: 夜神月    時間: 2007-7-16 08:15

QUOTE:
原帖由 homika﹏小貓 於 2007-7-15 22:45 發表

我係咁嫁喇...打左咁耐都係咁
不過我太有實力 唔爆都得 (會被打嗎??)

實力要經過投資先有回報orz"
作者: 星月流恨    時間: 2007-7-23 17:29

傳說中的以本傷人?!

話說7月21日同O流去玩seed d被人挑機..我同O流都只揀speed..
感覺上speed好d..走佬易~比人打到半死都可以走佬(除左比人追)

再者我d同學好多都煲seed湯=.=~留住條seed到最後先爆..往往都因為咁而令自己隊友...囧"
作者: 夜神月    時間: 2007-7-23 19:46

QUOTE:
原帖由 星月流恨 於 2007-7-23 17:29 發表
傳說中的以本傷人?!

話說7月21日同O流去玩seed d被人挑機..我同O流都只揀speed..
感覺上speed好d..走佬易~比人打到半死都可以走佬(除左比人追)

再者我d同學好多都煲seed湯=.=~留住條seed到最後先爆..往往 ...

真的呢....不用本...就不能提升實力吧...
但SEED湯這樣東西...有些憎一些自機爆佢才爆...始終沒有個人發揮的時間呢...
作者: Tiger    時間: 2007-7-23 21:29

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-7-23 19:46 發表

但SEED湯這樣東西...有些憎一些自機爆佢才爆...始終沒有個人發揮的時間呢...

應該該咁講...佢覺得被逼要爆
或者本身打算留後用
作者: 夜神月    時間: 2007-7-23 21:49

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-7-23 21:29 發表

應該該咁講...佢覺得被逼要爆
或者本身打算留後用

同對方行為有理化......
作者: 星月流恨    時間: 2007-7-29 12:09

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-7-23 19:46 發表

(茶)
我隊友爆seed後我好少爆~比佢so下lo都好...(茶)
除左我就爆..(淚)

QUOTE:
原帖由 夜神月 於 2007-7-23 21:49 發表

同對方行為有理化......

對方爆己方一起爆?(毆)
作者: 懵BB    時間: 2007-10-21 20:58

我會死一次先爆
作者: hello    時間: 2007-10-28 03:01

我用的方法很kai  我是用舊freedom用全炮   見佢中即爆speed
作者: hello    時間: 2007-10-28 03:03

我技術太嫩  不知到那時爆speed最好    所以咁爆
作者: op1invoke    時間: 2007-11-6 22:49

Seed canel梗係用黎cut反身架啦.............

人地都未收招就可以去斬人.........
作者: beeno    時間: 2007-11-13 16:35

我都喜歡這爆seed法

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://www.gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0