機動同盟 Gundam HK

boss機體分析(二)

標題: boss機體分析(二)
destinylegend
上等兵

UID 594
精華 0
積分 211
帖子 170
威望 211
金錢 -9 盟幣
存款 348 盟幣
體力 0 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 30
註冊 2007-6-16
來自 Celestial Being
MP分 0
boss機體分析(二)

s-f,主角機,當然勁到十足十(最衰冇得用),好鬼多帖講同一樣野(我都有份),其實摸熟D招就可以輕鬆解決

招式:
爆破光束:攻擊力高,但少出,防禦不可,要跳先避到
對空連發:攻擊力中等,但攻擊範圍極大,佢打唔中你你就出砲
黃金展翅:攻擊力極低,但打中就弊,佢會黃金展翅+對空連發+爆破光束,無法預料的招式
細絕:
目標發現:較普遍嘅一招,可以輕易防禦/回避
龍騎兵突擊:攻擊力強,配合黄金展翅,中咗無法走佬,佢一行EN就離佢遠D,等佢出目標發現
雙劍一閃:多數空中先出,用dash避
大絕:
真煉獄斬:扣一半血,佢3條en即刻狂dash引佢出細絕
光蝶斬空劍:中咗實死,爆seed都唔得,佢一出就即刻向後dash

頂部
斬斬
新盟兵

UID 454
精華 0
積分 43
帖子 33
威望 43
金錢 136 盟幣
存款 0 盟幣
體力 0 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 10
註冊 2007-5-27
MP分 0

QUOTE:
原帖由 destinylegend 於 2007-7-9 22:05 發表
s-f,主角機,當然勁到十足十(最衰冇得用),好鬼多帖講同一樣野(我都有份),其實摸熟D招就可以輕鬆解決

招式:
爆破光束:攻擊力高,但少出,防禦不可,要跳先避到
對空連發:攻擊力中等,但攻擊範圍極大,佢打唔中你你就出砲
黃金展翅:攻擊力極低,但打中就弊,佢會黃金展翅+對空連發+爆破光束,無法預料的招式
細絕:
目標發現:較普遍嘅一招,可以輕易防禦/回避
龍騎兵突擊:攻擊力強,配合黄金展翅,中咗無法走佬,佢一行EN就離佢遠D,等佢出目標發現
雙劍一閃:多數空中先出,用dash避
大絕:
真煉獄斬:扣一半血,佢3條en即刻狂dash引佢出細絕
光蝶斬空劍:中咗實死,爆seed都唔得,佢一出就即刻向後dash

但係我認為tiger應該整一整SF既AI= =我同佢打明明相格天角(姐係唔同既角位,我左佢右)佢都可以傻傻地咁出光蝶斬空劍既....囧rz...
黃金展翅佢都有可能對空連發加目標發現嫁=]
龍騎兵突襲又係可以連個對空連發再加目標發現..(扣勁多hp-0-)
雙劍一閃...幾易避....但係閃得快過頭會俾佢第二斬斬中
真煉獄斬最好見到佢有3EN就防住,佢出細絕sure可以再打佢,但係佢出真煉獄快d dash先得,當然要唔好企佢咁埋- -
頂部
Tiger
總帥

UID 1
精華 1
積分 4419
帖子 4120
威望 4419
金錢 132316 盟幣
存款 50119 盟幣
體力 98 點
SMPC 398 COST
閱讀權限 255
註冊 2007-4-13
來自 潮洲
MP分 1373
斬空光劍,步槍同煉獄斬去左邊- -?

龍騎兵突擊之後駁到野架咩- -?

光蝶斬空劍可防,真煉獄斬係移動投技....防禦不可= ="

頂部
斬斬
新盟兵

UID 454
精華 0
積分 43
帖子 33
威望 43
金錢 136 盟幣
存款 0 盟幣
體力 0 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 10
註冊 2007-5-27
MP分 0

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-7-10 01:35 發表
斬空光劍,步槍同煉獄斬去左邊- -?

龍騎兵突擊之後駁到野架咩- -?

光蝶斬空劍可防,真煉獄斬係移動投技....防禦不可= ="

tiger...基本上...我地睇招既動作都唔知果招叫咩名,純水睇動作估名= =所以會有混亂,如果你整埋圖就易好多@@
頂部
仁一個
少佐

UID 34
精華 0
積分 18845
帖子 20876
威望 18845
金錢 6213 盟幣
存款 43103 盟幣
體力 34 點
SMPC 1317 COST
閱讀權限 150
來自 音羽
MP分 0
其實已經好易明啦-.-

話時話,老虎你個新game整成點?

頂部
Tiger
總帥

UID 1
精華 1
積分 4419
帖子 4120
威望 4419
金錢 132316 盟幣
存款 50119 盟幣
體力 98 點
SMPC 398 COST
閱讀權限 255
來自 潮洲
MP分 1373
有光蝶既招唔會混淆掛= =
普通招式得一招用劍..好明顯係煉獄斬啦,高段數既煉獄斬咪係真煉獄斬囉- -

QUOTE:
原帖由 仁一個 於 2007-7-10 10:25 發表
其實已經好易明啦-.-

話時話,老虎你個新game整成點?

得個控制系統....咩模式都未開始- -

頂部
仁一個
少佐

UID 34
精華 0
積分 18845
帖子 20876
威望 18845
金錢 6213 盟幣
存款 43103 盟幣
體力 34 點
SMPC 1317 COST
閱讀權限 150
來自 音羽
MP分 0
搞到我想睇下添...

所有俾我阿媽逼我參加既暑期活動我都刪哂唔駛去xd

頂部
hei
MF開發組

UID 21
精華 1
積分 3055
帖子 3523
威望 3055
金錢 151 盟幣
存款 14926 盟幣
體力 79 點
SMPC 208 COST
閱讀權限 160
MP分 0

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2007-7-10 15:31 發表
有光蝶既招唔會混淆掛= =
普通招式得一招用劍..好明顯係煉獄斬啦,高段數既煉獄斬咪係真煉獄斬囉- -

得個控制系統....咩模式都未開始- -

宜家有兩個模式喎XD
頂部