機動同盟 Gundam HK

[生活趣事] 雪飛的爛漫節後記

標題: [生活趣事] 雪飛的爛漫節後記
藍色鎮魂曲
軍曹
女人唯有背影最美麗....

UID 12
精華 0
積分 2519
帖子 1948
威望 2519
金錢 999 盟幣
存款 595 盟幣
體力 0 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 70
註冊 2007-4-13
MP分 0
雪飛的爛漫節後記

琴日2/8我同朋友 - 阿恆約左9點係港鐵站等

但係一洛車去搵阿恆就已經比人叫住買祺
條友立刻痴左係我身到 ,但係我又冇大餅 ,結果一開波就唔見左20蚊T_T
之後同阿恆搭港鐵 ,過左半個鐘 ,姐係9點半到左會場排隊買飛
唔夠半個鐘人數就已經多左一倍
之後大約10點半終於比我地入場 ,後面有個肥佬成身汗係咁推我 ,係到打尖
班實Q只係話 "唔好跑!慢慢行!" ,仲要拉開個欄 ,整闊個人龍 ,我頂!咁咪姐係叫人里打尖?
個肥佬係咁向前沖 ,以為入到去就買得飛 ,但係入到去原來又係排隊 ,只係有冷氣姐
個肥佬又係係我地前面 ,條友扮到冇野咁排隊 ,當正自己好似晨早係到排隊咁 ,家陣D香港人塊面真係厚呀!
足足等左個半鐘 ,姐係11點先比我地買飛入去
入到去我就立刻沖過去BANDAL果到 ,問佢有冇G05 ,條友話冇哂貨 ,問佢有冇hi-nu又話冇哂貨
之後我就走左去火狗到買左本千夜一夜既攻略+CD(其實主要係為左CD既=w=
次次去動漫節我都係會有同一句說話 :
"點解火狗D野明明咁萌 ,仲要係隻隻中文版 ,點解都會冇人睇 ,冇人買?"
之後我地去左睇電擊果D得獎作品 ,機娘春日果然好正
之後還惦行到里 ,我又去左BANDAL果到 ,問佢有冇G05 ,條友又話冇哂貨
迷之聲 : 阿恆只係為左帶我依個大路痴里會場既棋=w=
之後我地去左果D同人誌攤到(但係係冇同人誌既
人地畫得C.C.好令呀= = 但成百幾蚊 ,而且我又對掛畫冇愛 ,咁就算啦
之後去左間手辦店 ,見到個櫥窗有個黑衫盾姬 ,同埋刃馬合一
可惜刃馬合一已經賣哂T_T 黑衫盾姬又話未出(咁您個櫥窗又會有?@@
睇多睇個櫥窗 ,點解個百式(由莉亞)既"那裡"可以咁大?= =同漫畫差咁遠?=口=搞到我又想睇番漫畫啦= =
之後行下行下見到寫住"戰國第一" ,原來係幸村(雖然係"第一" ,但唔係"最強"=w=
啊啊!!右面係奧洲獨眼龍 - 政宗老大!!! 原來係果隻囧game - 機甲鬥神傳
入到去睇果D試玩 ,真係令我好失望
幸村係拎住把紅色唔知係牙刷定斧頭既野 ,後面加對翼(小心基拉大神里搵您地放陽電子呀!!!
不過幸村唔緊要 ,我重點係政宗=w=
我頂!!!政宗個poster唔玩六爪流我都算啦 ,隻game個政宗同幸村一樣 ,不過只係藍色
唔玩六爪流 ,唔用劍就咪出政宗啦!因住CAPCOM話您侵犯版權呀!
之後見到娜歐醬 ,身體不其然行左過去=w= 原來係爛橙個攤 ,見到人玩CSO
根本同CS一鬼樣 ,CZ都令過佢 ,又係失敗作一隻
成場阿恆都只係跟住我行= = 所以跟住佢話想買書 ,我就倍左佢去果個"MEGA STORE"(吐糟出沒注意)
排左半個鐘 ,入到去我見到死靈師 ,當然好開心啦!任務之一
但係寫住話係18+ ,小小殺必都唔比買(因為佢寫明要比身份証佢睇
銀魂18+就冇野好講啦!但佢係一集卡拉一集卡拉咁18+既
依個係我最火 ,植木的法則都可以係18+既!原來環保同種樹係成人既娛樂里既?
之後白白哂左我咁多時間 ,咩都冇買到
我地行下行下 ,又去番BANDAL到 ,我問最後一次有冇G05 ,條友竟然話有 ,係一千零一盒(係做好事?定係上天可憐我哂左咁多時間?
$170 任務. . . .完了 佢入左個自護公國袋到 ,我再問佢有冇hi-nu ,可惜都係冇
之後撞到2個fd ,興哥同簡水 ,我地行左去買武士刀 ,恆買左把天鎖斬月
我見到天鎖斬月 ,冰輪圓果D太長 ,問老細有冇短D既 ,佢拎左把武士刀比我 ,係就係幾令 ,不過又短左D ,問佢有冇D係斬月同依把野既中間長度佢話冇 ,不過一樣照買  天鎖斬月$170 武士刀(短)$170
之後我地行下行下 ,無啦啦D人停哂係到 ,原來係勁舞團比賽 ,見到D高手好勁 ,D燈明明未著哂 ,佢都可以按空白照跳到 ,可惜我對依隻game冇愛 ,之後簡水又話想買武士刀 ,佢果把同我一樣 ,但係係斬月同我果把既中間長度= = 我立刻同佢退貨 ,+$30換把長D既
之後阿恆話頂唔順 ,對腳好痛 ,話要走 ,佢走左. . . .
我地3個行行下 ,我見到部曉擊霸mk-2 ,可惜冇曉擊霸 ,不過照殺= =$200入手
之後我地去左飲食果到食野 ,打夢幻之星 ,等雜音 . . . .

=====禁用簽名=====
頂部
Tiger
總帥

UID 1
精華 1
積分 4419
帖子 4120
威望 4419
金錢 132316 盟幣
存款 50119 盟幣
體力 98 點
SMPC 398 COST
閱讀權限 255
來自 潮洲
MP分 1373
>點解火狗D野明明咁萌 ,仲要係隻隻中文版 ,點解都會冇人睇 ,冇人買?"
因為市面上充斥滿日本更高質素作品
亦都唔會因為支持港人作品而嘗試去欣賞自己冇興趣既野

頂部
藍色鎮魂曲
軍曹

UID 12
精華 0
積分 2519
帖子 1948
威望 2519
金錢 999 盟幣
存款 595 盟幣
體力 0 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 70
MP分 0
到左5點半 ,我地入番去睇雜音 ,我地見人地個個有簽名板 ,好羡慕
興哥老豆急call ,咁就走左
有個廚買哂1-12集 ,但佢又唔係睇開 ,話為左拎簽名拎去買(這就是資本主意既力量
雖然雜音都係涼宮既插畫 ,但係完全冇人捉起涼宮. . . .
個主持人真係唔知佢想點 ,佢問果D問題真係有睇幾集已經識答(動畫)
果D畫集同果3本雜音既同人誌咁就冇哂
以下係其中幾題 :
1.夏娜個名係邊個改?
2.悠二老媽叫咩名
3.果個藍髮既獵人叫咩名?
迷之聲 : 瑪組莉安呢!?我既女神 - 瑪組莉安 去左邊呀!!!!
果3條粉友拎到同人誌果時 ,我講 : 畜生!簡水又講 : 畜生! ,之後成班人一齊講 : 畜生!
果3條粉友唔知出唔出到門口呢?=w= 果3本書一定好珍貴 ,吸收左咁多個人既怨念
我地2個好失望(不過一早古到會咁)
之後有人話角川果D涼宮袋已經有番貨 ,我同簡水決定去拎
行去果時竟然比我見到有 楓 呀!!!!!!$90一個係好低 ,問老細有冇其他款佢話冇 ,之後就加到$100
不過我都係冇買到 ,因為個手辦佢係笑緊 ,見唔到對藍眼T_T 佢笑到好似"少女藏刀"咁(相信大家都知楓係點既女仔吧?
之後排左角川 ,$150一個袋 ,我計住 ,買10本書 ,天空的學校2-10(其實睇哂1-5)+1本鋼彈桑2(真係低買= = ,有彗星小雞 ,雖然係舊 ,但仲好好笑
原來只係有涼宮袋 ,冇夏娜袋 ,所以只好要一個涼宮袋 ,送左個長門拼圖比簡水(因為佢借左$50比我買依D書
已經9點啦!我地行去果間手辦屋 ,我今朝見到盾姬冇人買 ,但家陣行到去就已經冇哂orz
我地行去M記食飯 ,一路行D人一路望住 ,我林起個武士刀個盒 ,成個光管咁 ,可能因為咁比人誤會^^"
最後搭番港鐵走了

戰利品一覽

武士刀                  $200
曉擊霸mk-2             $200
千夜之後一夜攻略+CD $88
G05          $170 misson clear
天空的學校 2-10     $270
鋼彈桑              $30
涼宮袋              $0

任務報告
G05                 完成
刃馬合一            失敗 (冇貨
盾姬                失敗 (錯過時機
死靈師              失敗 (只限mega store 有售
緋雪千夜 完全攻略畫集 完成 (原本以為找不到的了 ,原來還有貨的 ,在別的地方真的找不到

頂部
藍色鎮魂曲
軍曹

UID 12
精華 0
積分 2519
帖子 1948
威望 2519
金錢 999 盟幣
存款 595 盟幣
體力 0 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 70
MP分 0

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2008-8-3 11:58 發表
>點解火狗D野明明咁萌 ,仲要係隻隻中文版 ,點解都會冇人睇 ,冇人買?"
因為市面上充斥滿日本更高質素作品
亦都唔會因為支持港人作品而嘗試去欣賞自己冇興趣既野

老虎老大!!!我仲未打完= =

其實火狗既畫師都係日本人 ,而且我覺得佢D野其實好正(故事感人
日本既畫面 ,中文既字體
而且火狗好似係台灣. . . .

頂部
Tiger
總帥

UID 1
精華 1
積分 4419
帖子 4120
威望 4419
金錢 132316 盟幣
存款 50119 盟幣
體力 98 點
SMPC 398 COST
閱讀權限 255
來自 潮洲
MP分 1373

QUOTE:
原帖由 藍色鎮魂曲 於 2008-8-3 12:47 發表

老虎老大!!!我仲未打完= =

其實火狗既畫師都係日本人 ,而且我覺得佢D野其實好正(故事感人
日本既畫面 ,中文既字體
而且火狗好似係台灣. . . .

係香港遊戲創作界火狗認第二冇人認第一....
畫師係日本人? 真係唔講我唔知喎Orz
難道係因為認為香港遊戲界太弱雞所以係度搞會搵到食囧

http://www.firedogstudio.com/FCEL/recruit.htm
留意地址

台灣唔知...我淨係知照咁睇香港一定有公司
而且官網亦應該得一個Orz
加上我聽過對火狗既所有有關資料都冇提及過同台灣有關既野
但有人講起香港同人會提起火狗

頂部
藍色鎮魂曲
軍曹

UID 12
精華 0
積分 2519
帖子 1948
威望 2519
金錢 999 盟幣
存款 595 盟幣
體力 0 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 70
MP分 0

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2008-8-3 13:09 發表

係香港遊戲創作界火狗認第二冇人認第一....
畫師係日本人? 真係唔講我唔知喎Orz
難道係因為認為香港遊戲界太弱雞所以係度搞會搵到食囧

http://www.firedogstudio.com/FCEL/recruit.htm
留意地址

台灣 ...

之前見過巴哈有人話 ,國產既遊戲 ,除了火狗 ,沒有東西值得玩

頂部
louislee2815 (轟落去)
少佐

UID 613
精華 1
積分 2675
帖子 4221
威望 2675
金錢 110 盟幣
存款 24038 盟幣
體力 6 點
SMPC 86 COST
閱讀權限 150
註冊 2007-6-18
來自 星星
MP分 0
mk-2我想買架....可惜當時仲欠40先夠....我好想知入面既構造....算..去專門店買...

頂部
銀時 (唯毒__CD-ROW)
少尉
熱血.馬鹿

UID 31
精華 0
積分 6259
帖子 6432
威望 6259
金錢 3083 盟幣
存款 2756 盟幣
體力 101 點
SMPC 43 COST
閱讀權限 100
來自 萬事屋
MP分 0
銀魂18+咩....我買個本唔係喎
我淨係知琴日好迫
頂部
十六夜.二三
上尉

UID 35
精華 1
積分 12620
帖子 12507
威望 12620
金錢 298 盟幣
存款 27842 盟幣
體力 0 點
SMPC 68 COST
閱讀權限 150
來自 阿富汗
MP分 0
無意中找到fate和TDAM(哭)
入手
頂部
AE86
MF開發組
=.=

UID 3118
精華 0
積分 495
帖子 518
威望 495
金錢 580 盟幣
存款 0 盟幣
體力 0 點
SMPC 21 COST
閱讀權限 160
註冊 2008-2-16
MP分 0
除了熱 還是熱
.....

排隊那一PART

如果沒有友人的IPhone解悶(能上YT)就慘了-,-

進去後-,-跟想像中沒有什麼兩樣 迫迫迫迫迫迫

撞來撞去喔-,-合法的暴動囧

第一時間就跑去看看有沒天元的模型

沒有啊!!!!!囧囧囧囧囧都找不到囧囧囧!!!

有點失望後-,-就跑去電擊那邊狂影比賽作品-,-

除了看到一個有點特色的TURN A都沒有什麼特別的模型-,-

在離開會場後(全程一小時-,-)

我那個心目中高大英偉的卡米拿大哥

如今變成了一個肥大哥...Orz...

牠(?)在我身邊經過時

腦裡除了浮起一陣涼意...還有一絲殺意= =
頂部
louislee2815 (轟落去)
少佐

UID 613
精華 1
積分 2675
帖子 4221
威望 2675
金錢 110 盟幣
存款 24038 盟幣
體力 6 點
SMPC 86 COST
閱讀權限 150
註冊 2007-6-18
來自 星星
MP分 0

QUOTE:
原帖由 AE86 於 2008-8-3 19:33 發表
除了熱 還是熱
.....

排隊那一PART

如果沒有友人的IPhone解悶(能上YT)就慘了-,-

進去後-,-跟想像中沒有什麼兩樣 迫迫迫迫迫迫

撞來撞去喔-,-合法的暴動囧

第一時間就跑去看看有沒天元的模型
...

天元不是有嗎- -路過時看到阿

頂部
AE86
MF開發組
=.=

UID 3118
精華 0
積分 495
帖子 518
威望 495
金錢 580 盟幣
存款 0 盟幣
體力 0 點
閱讀權限 160
MP分 0

QUOTE:
原帖由 louislee2815 於 2008-8-3 19:39 發表

天元不是有嗎- -路過時看到阿

但我今天找不到啊T口T..
頂部
laie1701 (虛子呀~~~)
軍曹

UID 122
精華 0
積分 1489
帖子 1380
威望 1489
金錢 244 盟幣
存款 0 盟幣
體力 40 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 70
註冊 2007-4-20
MP分 0

QUOTE:
原帖由 AE86 於 2008-8-3 20:02 發表

但我今天找不到啊T口T..

在一間FIGURE的店內看到=]
有幾個櫥窗的那個

頂部
十六夜.二三
上尉

UID 35
精華 1
積分 12620
帖子 12507
威望 12620
金錢 298 盟幣
存款 27842 盟幣
體力 0 點
閱讀權限 150
來自 阿富汗
MP分 0

QUOTE:
原帖由 laie1701 於 2008-8-3 20:05 發表

在一間FIGURE的店內看到=]
有幾個櫥窗的那個

天天可動..七百銀
頂部
十六夜.二三
上尉

UID 35
精華 1
積分 12620
帖子 12507
威望 12620
金錢 298 盟幣
存款 27842 盟幣
體力 0 點
閱讀權限 150
來自 阿富汗
MP分 0

QUOTE:
原帖由 AE86 於 2008-8-3 20:45 發表
那是合金吧Orz..

山口式的也看到..

8月15出全鑽頭版本
頂部
AE86
MF開發組
=.=

UID 3118
精華 0
積分 495
帖子 518
威望 495
金錢 580 盟幣
存款 0 盟幣
體力 0 點
閱讀權限 160
MP分 0

QUOTE:
原帖由 十六夜.二三 於 2008-8-3 20:40 發表

天天可動..七百銀

那是合金吧Orz...

山口式的才一百多送小鑽鑽= =
頂部
AE86
MF開發組
=.=

UID 3118
精華 0
積分 495
帖子 518
威望 495
金錢 580 盟幣
存款 0 盟幣
體力 0 點
閱讀權限 160
MP分 0
好想要合金做的小鑽鑽吊嘴啊T^T

QUOTE:
原帖由 十六夜.二三 於 2008-8-3 20:47 發表

山口式的也看到..

8月15出全鑽頭版本

頂部
十六夜.二三
上尉

UID 35
精華 1
積分 12620
帖子 12507
威望 12620
金錢 298 盟幣
存款 27842 盟幣
體力 0 點
閱讀權限 150
來自 阿富汗
MP分 0

QUOTE:
原帖由 AE86 於 2008-8-3 20:49 發表

那是合金吧Orz...

山口式的才一百多送小鑽鑽= =

胸毛王送推進器
全鑽頭再送翼
不過全鑽頭是會場限定
香港想買連門都沒有
頂部
AE86
MF開發組
=.=

UID 3118
精華 0
積分 495
帖子 518
威望 495
金錢 580 盟幣
存款 0 盟幣
體力 0 點
閱讀權限 160
MP分 0

QUOTE:
原帖由 十六夜.二三 於 2008-8-3 20:52 發表

胸毛王送推進器
全鑽頭再送翼
不過全鑽頭是會場限定
香港想買連門都沒有

全鑽頭?.?
頂部
十六夜.二三
上尉

UID 35
精華 1
積分 12620
帖子 12507